Κυριακή 19.01.2025
More

    Με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε όλους

    Σε τροχιά υλοποίησης περνά ένα μεγάλο έργο στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, που αποτέλεσε διαρκές αίτημα των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών της περιοχής

    Σε τροχιά υλοποίησης περνά ένα μεγάλο έργο στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, που αποτέλεσε αφενός διαρκές αίτημα των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών της περιοχής και αφετέρου αντικείμενο της συζήτησης που είχε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την υπηρεσία και τον δήμο Ιωαννιτών, στην επίσκεψή της στο τέλος Μαρτίου.

    Τότε είχε ανακοινωθεί από την υπουργό, ότι θα προωθηθεί το συντομότερο δυνατό μία νέα μελέτη για την βελτίωση της προσβασιμότητας στις δύο Ακροπόλεις του Κάστρου, παράλληλα με έργα και παρεμβάσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η πλατεία Γλυκήδων και τα Οθωμανικά Λουτρά είτε πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν. Ένα από αυτά τα έργα που αναφέρονται στη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε και επίσημα από το ΚΑΣ, είναι και η σύνδεση των δύο Ακροπόλεων του Κάστρου, μέσω μίας περιπατητικής διαδρομής, που θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα και σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες.

    Οι έξι μήνες που ακολούθησαν την επίσκεψη της κας Μενδώνη στο τέλος Μαρτίου ήταν μήνες σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας της μελέτης, όπως ανέφερε η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου, που στάθηκε στην άριστη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου, με την Αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής και με τον δήμο Ιωαννιτών.

    Όπως είπε, η μελέτη κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων, καθώς ειδικά η Βορειοανατολική πλευρά του Κάστρου παρουσιάζει πολλά δύσκολα γεωμορφολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά για να αντιμετωπιστούν και να επιτρέψουν την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα.

    «Όταν τα έργα ολοκληρωθούν, είμαι βέβαιη πως θα έχουμε μπροστά μας ένα διαφορετικό Κάστρο από αυτό που είναι σήμερα. Ήδη εξελίσσονται εργασίες στην πλατεία Γλυκήδων, στα Λουτρά, στην Οθωμανική Βιβλιοθήκη και θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις στο τζαμί του Ασλάν, όπου τα περισσότερα κτίρια θα αποκτήσουν συγκεκριμένη χρήση. Το master plan που θα ακολουθήσει, θα λάβει υπόψιν του και τη διασύνδεση των δύο Ακροπόλεων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ