Με την ευχή και ελπίδα να βρεθεί ένα μεγάλο ποσό, που μπορεί ακόμη όμως και να ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εθνικών πόρων, θα πορευτούν το επόμενο διάστημα οι εμπλεκόμενοι φορείς με την ιστορία της επέκτασης και αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΙ. Μία υπόθεση στην οποία ενεργό ρόλο αναλαμβάνει και επίσημα η Περιφέρεια Ηπείρου όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τον Αλ. Καχριμάνη να κάνει γνωστό πως θα θέσει το ζήτημα στον νέο υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν εντός των επόμενων ημερών.
Η «καυτή πατάτα» όμως βρίσκεται πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας που θα κληθεί να συνδράμει και με την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων εφόσον αποδέχεται την αναγκαιότητα για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου, με τη ρυθμιστική μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από επτά μήνες να καταλήγει σε έναν εκτιμώμενο προϋπολογισμό των 12 εκ. ευρώ. Όμως, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Γεώρ. Φλούδας που συναντήθηκε με τον κ. Γεωργιάδη εάν η μελέτη εφαρμοστεί ως έχει, μπορεί το συνολικό κόστος να ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ.
Το από πού και εάν μπορούν να βρεθούν τα χρήματα αυτά, είναι θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ρυθμιστική μελέτη δε θα μπορούσε να καλυφθεί με την κατανομή του 1,7 εκ. ευρώ που δεσμεύθηκε αρχικά για το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ με τη διοίκηση να μην αποδέχεται το ποσό αυτό.
Ο κ. Φλούδας επισήμανε πως όλοι έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα της επέκτασης και αναβάθμισης του ΤΕΠ ώστε να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς και οι συνοδοί τους με αξιοπρέπεια, όπως επίσης να εργάζονται σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και οι εργαζόμενοι.
Προσωπική απόφαση η απόρριψη…
Ο κ. Φλούδας πάντως παραδέχθηκε πως το θέμα της αποδοχής ή μη της πρότασης ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης δε συζητήθηκε ποτέ στη διοίκηση του ΠΓΝΙ, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τον πρώην πλέον διοικητή του νοσοκομείου Νικ. Κατσακιώρη. «Η αλήθεια είναι, ότι με ένα ποσό της τάξης του 1,7 εκ. ευρώ δε θα μπορούσε να γίνει εύκολα η αποδοχή για να ξεκινήσει το έργο της αναβάθμισης αφού η μελέτη εφαρμογής μπορεί να είχε ένα υψηλό κόστος σε ποσοστό 10% επί του προϋπολογισμού του έργου. Θα πρέπει όμως να πάμε όλοι μαζί, συντονισμένα σε μία νέα διεκδίκηση και όχι σε μεμονωμένες παρεμβάσεις. Το θέμα δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο Δ.Σ του νοσοκομείου, αλλά κάθε πηγή χρηματοδότησης θα πρέπει να αξιοποιείται. Οι αποφάσεις, όποιες κι αν είναι αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται από τις διοικήσεις και δε μπορούν να είναι προσωπικές», ανέφερε ο κ. Φλούδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ