Σάββατο 27.07.2024
More

    Μεγάλες οι ζημιές και στις αμπελοκαλλιέργειες

    Τα πολλά προβλήματα αναδεικνύει ο Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου

    Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η καταστροφή στις αμπελοκαλλιέργειες στην Ήπειρο και ειδικότερα στην περιοχή των Ιωαννίνων, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών. Παρόμοια προβλήματα βέβαια αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και σε άλλες περιοχές όπως στη Χρυσοβίτσα με την καλλιέργεια πατάτας ή και ευρύτερα με τους αμπελουργούς και ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη ή οι καλλιεργητές στη Θεσσαλία.

    Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου με ανοιχτή της επιστολή αναφέρεται στην κατάσταση που επικράτησε σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στην Ήπειρο με ζέστη και λίγες βροχές το χειμώνα, κρύο και σφοδρές βροχοπτώσεις την άνοιξη, συνθήκες ιδανικές για την επιδρομή του περονόσπορου, που όπως αναφέρουν άνοιξε την κερκόπορτα και σε άλλες ασθένειες.

    «Οι καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, αλλά και την Ήπειρο, ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες σε ένταση και διάρκεια. Ζέστη και σχετικά λίγες βροχές και χιόνια το χειµώνα, κρύο και σφοδρές βροχοπτώσεις την άνοιξη με απότοµες αλλαγές θερμοκρασίας και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Η ιδιαίτερα υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία  και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν συνθήκες ιδανικές για την επιδρομή του περονόσπορου. Οι καθημερινές βροχοπτώσεις του Μάη και των αρχών του Ιούνη οδήγησαν σε έξαρση των προσβολών του περονοσπόρου και σε καταστροφή, µερική ή ολική, της παραγωγής.

    Ιδιαίτερα οι βιολογικοί αµπελώνες είναι αυτοί µε τα περισσότερα προβλήματα.

    Παράλληλα, και ο πληθυσμός των εντόµων, λόγω του ήπιου χειµώνα αυξάνει και οδηγεί σε απόγνωση τον αμπελουργικό κόσµο.

    Οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές σε συνδυασµό µε την έγκαιρη φυτοπροστασία, που αποτελούν τους ρυθμιστές της αντιμετώπισης των παθογόνων και της διάσωσης της ετήσιας παραγωγής δε στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση και το αποτέλεσμα ήταν αμελητέο. Παρά τις προσπάθειες μας τα καιρικά φαινόμενα ήταν με το μέρος των ασθενειών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας στο ITV, έκανε λόγο για μία πρωτόγνωρη και απελπιστική κατάσταση, καλώντας τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες της Πολιτείας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να στηρίξουν τους αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους, ώστε να αποζημιωθούν για τις οικονομικές απώλειες που ήδη υφίστανται.

    «Περιοχές που δε γνώρισαν ποτέ τι θα είναι ο περονόσπορος φέτος αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή κατάσταση με ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών να έχει χαθεί οριστικά και τη ζημιά να είναι ανυπολόγιστη. Αυτό που ζητούμε, είναι η αντιμετώπιση των καταστροφών, που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, αλλά που μπορούν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Χρειάζεται προσοχή στην κατανομή των αποζημιώσεων ώστε αυτές να είναι οριζόντιες και όχι όπως πέρυσι, που οι περιορισμοί των Βρυξελλών οδήγησαν σε περιορισμούς των αποζημιώσεων σε συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανασίου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ