Στην αναζήτηση της «χρυσής τομής» μεταξύ του αριθμού των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του παρεχόμενου ακαδημαϊκού έργου και της ανάγκης και για το Πανεπιστήμιο και για την τοπική κοινωνία να μη συρρικνωθεί κι άλλο, ο φοιτητικός πληθυσμός, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υιοθέτησε τις προτάσεις των Τμημάτων για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η δραματική μείωση του φοιτητικού πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με Τμήματα να μετρούν κάτω από 50 πρωτοετείς φοιτητές και με διπλάσιες και παραπάνω θέσεις να μένουν κενές, υποχρέωσε τις διοικήσεις έξι Τμημάτων να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος του 2025-2026.
Ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της εικόνας των Τμημάτων ώστε να γίνουν πιο προσιτά στην επιλογή των υποψηφίων στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων. Από την πλευρά της Συγκλήτου και των πρυτανικών αρχών γίνεται λόγος για μία προσπάθεια αυτονόητης διόρθωσης στους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, από την άλλη όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει και ενός είδους δημόσιας «απολογίας» από όλους εκείνους τους διοικούντες των Τμημάτων που παρότι έβλεπαν τη μείωση των εισακτέων και το ελάχιστο ενδιαφέρον, όχι μόνο επέμεναν πως δεν υπήρχε κανείς ουσιαστικός λόγος να μεταβληθούν οι συντελεστές αλλά διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους, ότι δεν πρόκειται ποτέ να μειωθούν, γιατί έτσι διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης…
Οι προτάσεις των Τμημάτων υιοθετήθηκαν από τη Σύγκλητο που απέστειλε την απόφασή του στο υπ. Παιδείας και αυτή προβλέπει μειώσεις της ΕΒΕ σε έξι Τμήματα, αύξηση της ΕΒΕ σε ένα Τμήμα ενώ στα υπόλοιπα 15 οι ΕΒΕ παραμένουν ίδιες.
Σε ποια Τμήματα μειώνεται η ΕΒΕ
Τα Τμήματα στα οποία προτάθηκε να μειωθεί η ΕΒΕ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος είναι το Μαθηματικών, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Άρτα, το Τμήμα Φιλολογίας, το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Το μοναδικό Τμήμα που προτείνει την αύξηση του συντελεστή της ΕΒΕ είναι το Τμήμα Λογοθεραπείας με αύξηση από το 1,00 στο 1,05.
Για τα υπόλοιπα Τμήματα οι προτάσεις είναι οι εξής:
Στο Τμήμα Μαθηματικών όπου έμειναν κενές σχεδόν 150 θέσεις πρωτοετών ο συντελεστής μειώνεται από το 1,00 στο 0,80.
Στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άρτας, ο συντελεστής μειώνεται από το 0,90 στο 0,80.
Στο Τμήμα Φιλολογίας από 0,90 στο 0,85.
Στο Τμήμα Φυσικής με επίσης σχεδόν 150 κενές θέσεις πρωτοετών ο συντελεστής μειώνεται από το 0,90 στο 0,80.
Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών ο συντελεστής μειώνεται κατακόρυφα από το 1,20 στο 0,90 ενώ επίσης μειώνεται ο συντελεστής και στο ένα από τα δύο ειδικά μαθήματα εξέτασης και συγκεκριμένα στο Μάθημα Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας από το 1,10 στο 0,90.
Αντιθέτως στη Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία ο συντελεστής παραμένει στο 0,70 που είναι έτσι κι αλλιώς ο χαμηλότερος που μπορεί να οριστεί.
Στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής τέλος που μέτρησε μόλις 23 πρωτοετείς εισακτέους από τις Πανελλαδικές εξετάσεις με 170 κενές θέσεις ο συντελεστής μειώνεται από το 1,20 στο 1,10.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ