Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μέτρα με περιθώριο λίγων μηνών για τα πλατάνια

    Σε τρία διαφορετικά σημεία της παραλίμνιας οδού έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η ασθένεια που πλήττει τα πλατάνια και σε αυτά θα πρέπει άμεσα να γίνει επέμβαση των υπηρεσιών για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας.

    Χρονικό περιθώριο λίγων μηνών, έχουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών και του Δασαρχείου, ώστε να παρέμβουν, εκριζώνοντας τα άρρωστα πλατάνια της παραλίμνιας οδού, με την ελπίδα, ότι θα προλάβουν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας και στην υπόλοιπη δενδροστοιχία.

    Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να φανταστεί το σημαντικότερο ίσως τουριστικό τοπόσημο της πόλης, χωρίς την δενδροστοιχία των δεκάδων πλατάνων και γι’ αυτό η κινητοποίηση και ανταπόκριση στις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα πρέπει να είναι άμεση.

    Ο συνδυασμός άλλωστε της έγκαιρης διάγνωσης και της ταχείας παρέμβασης με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και στη συνέχεια, η αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου των προληπτικών ενεργειών για κάθε παρέμβαση στην ίδια περιοχή, αποτελούν τη μοναδική λύση που έχει η επιστημονική κοινότητα για να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου.

    Η σύσκεψη

    Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», με τη συνεργασία της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.

    Μία σύσκεψη που ακολούθησε το δελτίο τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την Τρίτη, που ήταν σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση στο παραλίμνιο, με τον εντοπισμό της ασθένειας των πλατάνων σε αρκετά δένδρα και τον κίνδυνο της καθολικής εκρίζωσης των δένδρων, να είναι υπαρκτός.

    Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη προκύπτει σαφώς,  η επιβεβαίωση του μύκητα σε ένα σημείο, πλησίον της νότιας Πύλης του Κάστρου, εκεί όπου το 2016 είχε κοπεί ένας πλάτανος και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά η παρουσία του μύκητα σε άλλα δύο δένδρα στην απέναντι πλευρά του. Επίσης όμως, η κινητοποίηση γίνεται μεγαλύτερη από την μακροσκοπική προς το παρόν ανάλυση, σε άλλα δύο σημεία της παραλιμνίου, σε ένα μετά τη στροφή στην Κυρά Φροσύνη και σε ένα δεύτερο μετά τη στροφή του «12». Πρόσφατα επίσης, στις αρχές Μαΐου, έγινε η εκρίζωση ενός ακόμη πλατάνου, που είχε μολυνθεί στο πάρκο Κατσάρη στην οδό Γαριβάλδη.

    Όπως ανέφερε η κα Σουλιώτη από το Ινστιτούτο, όπως έχει αποδείξει η διεθνής βιβλιογραφία και η πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, εάν η παρέμβαση γίνει σε διάστημα δύο μηνών, από τον εντοπισμό του μύκητα, τότε τα περιθώρια διάσωσης των άλλων δένδρων αυξάνονται σημαντικά. Διαφορετικά, σε ένα βάθος διετίας ή τριετίας, είναι πολύ πιθανό το παραλίμνιο να αλλάξει όψη, χωρίς τα υπεραιωνόβια πλατάνια.

    Από την πλευρά του ο δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Ιωαννίνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα απαραίτητα βήματα διαχείρισης της ασθένειας, στα οποία περιλαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επέκταση σε νέες περιοχές, η προσπάθεια εκρίζωσης σε περιοχές που εμφανίζεται και ο περιορισμός της επέκτασης, όταν δεν είναι δυνατή η εκρίζωσή του.

    Ο προϊστάμενος του τμήματος Πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Σαούγκος σημείωσε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας όταν γίνονται εργασίες, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο όσο και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου.

    Ελλιπής συντονισμός

    Ένα κρίσιμο σημείο ωστόσο που αναδείχθηκε στη σύσκεψη ήταν ο ελλιπής συντονισμός των υπηρεσιών, ακόμη και όταν πρόκειται για υπηρεσίες του ίδιου δήμου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Τσιακίρης και αφορά στον δήμο Ιωαννιτών, που προχωρά σε ανακατασκευή και πιστοποίηση της παιδικής χαράς στην πλατεία της ΤΚ Πλατανιάς της ΔΕ Παμβώτιδας, σε περιοχή όμως, που τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απαγόρευσης κάθε παρέμβασης και εργασιών, λόγω της ασθένειας των πλατάνων.

    Έτσι, ως ένας σημαντικός κρίκος για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναδείχθηκε η ενημέρωση της κοινωνίας για τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας από προσβεβλημένες περιοχές, αλλά και του συνόλου των υπηρεσιών, κεντρικών και περιφερειακών, που σχετίζονται με έργα.

    Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε «άρρωστες» περιοχές. Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλό καθαρισμό και κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων.

     

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ