Σάββατο 18.01.2025
More

    Μια διαδρομή για τα παραδοσιακά επαγγέλματα

    Η μελέτη που εκπόνησε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, προτείνει τη δημιουργία μίας θεματικής διαδρομής στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της πόλης

    Η δημιουργία μίας θεματικής διαδρομής που περιλαμβάνει τη γνωριμία με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες αναπτύχθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι η πρόταση στην οποία καταλήγει η μελέτη που εκπόνησε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, με την ευθύνη της μουσειολόγου – ερευνήτριας Ελισάβετ Κώστα.

    Η πρόταση της μελέτης είναι η δημιουργία μίας θεματικής διαδρομής στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της πόλης. Σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν τέσσερα παραδοσιακά επαγγέλματα.

    Τσαρουχάδες, βυρσοδέψες, αργυροχρυσοχόοι και έμποροι, με το πρώτο επάγγελμα να έχει σχεδόν εξαφανιστεί αφού στα Γιάννενα υπάρχει πλέον μόνο ένα εργαστήριο που ασχολείται με την κατασκευή τσαρουχιών, ενώ το επάγγελμα των βυρσοδεψών έχει εκλείψει οριστικά.

    Η κα Κώστα αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πρόταση της μελέτης, που είναι η θεματική διαδρομή, με σταθμούς κάποια σημεία εκεί όπου δραστηριοποιήθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    «Τα σημεία ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνονται στη διαδρομή θα βοηθήσουν τους κατοίκους και επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, καθώς η διαδρομή δημιουργεί μια ατμόσφαιρα “συνένωσης” υλικών και άυλων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα δίκτυο με στόχο την καλύτερη ερμηνεία του θέματος. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι αρκετά διαδεδομένες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς προσφέρουν δυνατότητες για αξιοποίηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα περιλαμβάνουν δυνατότητες δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων, διατηρώντας τη δυναμική που δημιουργείται από τις νέες τάσεις του τουρισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κώστα.

    Χαιρετισμοί

    Στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Χρ. Τάτσης πρόεδρος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Ιωαννίνων, ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου.

    Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και σκοπό της μελέτης, όπως και άλλων αντίστοιχων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους, για την ανάδειξη και παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως στη συγκεκριμένη μελέτη.

    Τη δυνατότητα ώστε ο πολιτισμός να μετατρέπεται σε κυρίαρχη μορφή των στοιχείων που προσδίδουν ανταγωνιστικότητα στην πόλη, αξιοποιώντας το πολιτιστικό της απόθεμα και την πολιτιστική της κληρονομιά, τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ