Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μία ημερίδα για την Τσίμα της Παμβώτιδας

    Ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus και διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Λίμνης Παμβώτιδας»

    Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε.Π.), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus και διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Λίμνης Παμβώτιδας».

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 μ.μ. στον Πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία, εξωτερικός χώρος).

    Η Ηπειρώτικη Τσίμα (Pelasgus epiroticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Λίμνης Παμβώτιδας,  δηλαδή το είδος συναντάται μόνο σε αυτήν και πουθενά αλλού στον κόσμο. Η Παμβώτιδα μαζί με την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών “NATURA 2000”, εξαιτίας της σπάνιας και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας της περιοχής. Στις μέρες μας, η Παμβώτιδα, δέχεται έντονες πιέσεις από τις διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι επιπτώσεις των οποίων αφορούν άμεσα την ιχθυοπανίδα της λίμνης αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα της. Είναι γνωστό ότι για τα υδάτινα οικοσυστήματα (όπως και η Παμβώτιδα), η ιχθυοπανίδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην τροφική αλυσίδα, προσδίδοντας έτσι μεγάλη οικολογική και εμπορική αξία σε μια περιοχή.

    Η Τσίμα αποτέλεσε για δεκαετίες ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της Παμβώτιδας. Πλέον, παρατηρείται δραματική μείωση στους πληθυσμούς της, γεγονός που την αξιολογεί ως Κρισίμως Κινδυνέυον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Η υποβάθμιση του φυσικού της ενδιαιτήματος, η εισαγωγή ξενικών ψαριών στη λίμνη και η αύξηση των πληθυσμών των φυσικών θηρευτών της, θεωρούνται οι κύριες απειλές του είδους.

    Η Ημερίδα αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής όσο και στην ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών της Παμβώτιδας και ειδικότερα του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus, τις απειλές τις οποίες αυτό δέχεται, καθώς και τις πιθανές προοπτικές προστασίας του, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τις δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ