Σάββατο 18.01.2025
More

    Μία θετική και μία αρνητική γνωμοδότηση

    Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρεια οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα βιοαερίου στο Έλος Λαψίστας και για τη μονάδα βιορευστών στον Λύγγο

    Μία θετική και μία αρνητική γνωμοδότηση έλαβαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντίστοιχα, για τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα στο Έλος Λαψίστας του δήμου Ζίτσας και για τη μονάδα καύσης βιορευστών στην Τ.Κ Λύγγου, επίσης στον ίδιο δήμο.

    Το πρώτο θέμα επανήλθε στην Επιτροπή αφού υπήρξε και η υπηρεσιακή εισήγηση και απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα που είχαν τεθεί, σχετικά με το εάν πρόκειται για εγκατάσταση σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η απάντηση ήταν πως πρόκειται για γεωργική γη, επομένως είναι επιτρεπτή μία τέτοια χρήση και η ΜΠΕ της μονάδας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης πρότεινε να συμπεριληφθεί όμως στην εισήγηση και η ρητή αναφορά, ότι τα προϊόντα καύσης θα προέρχονται αποκλειστικά από την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ιωαννίνων.

    Αρνητικά, ψήφισε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση, με την Τίνα Ζέκα να κάνει λόγο μάλιστα για μη σύννομες γνωμοδοτήσεις από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Ζίτσας, καθόσον όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Επιτροπής τυγχάνει ναι είναι και ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου, στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί η μονάδα.

    Δεύτερο «όχι» στον Λύγγο

    Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η ΜΠΕ της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, στην Τ.Κ Λύγγου του δήμου Ζίτσας. Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνα αρνητική, με τον κ. Γοργόλη να τονίζει, πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο φάκελο, όμως κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει το ότι οι πρώτες ύλες, τα έλαια που θα οδηγούνται σε καύση, θα προέρχονται από όλη την Ευρώπη, και όχι από την Ελλάδα.

    Η κα Φωτίκα, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Γραμμενοχωρίων ενάντια στις μονάδες βιορευστών, κάλεσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος και συνολικά τους φορείς και την τοπική κοινωνία, να είναι υποψιασμένοι για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει σε όλη την Ήπειρο, με παρόμοιες μονάδες.

    «Μόνο στα Γραμμενοχώρια προτάθηκαν να γίνουν οκτώ μονάδες, οι πέντε στον Λύγγο και οι άλλες τρεις σε όμορες ή κοντινές κοινότητες. Τα έλαια που θα καίγονται επί 24ώρου βάσης θα προέρχονται από το εξωτερικό, χωρίς φυσικά να προκύπτει το παραμικρό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή. Οφείλουμε να είμαστε ως τοπική, αλλά και ως ελληνική κοινωνία σε επιφυλακή για τέτοιες μονάδες», ανέφερε η κα Φωτίκα.

    Ο κ. Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» εξέφρασε την απορία της παράταξης, που θα πρέπει να αποτελέσει και έναν γενικότερο προβληματισμό, όπως είπε, για τους λόγους που ενώ έχει απορριφθεί, η συγκεκριμένη επένδυση επανέρχεται.

    Επέκταση του Αιολικού στον Κασιδιάρη, «όχι» για το Ξηροβούνι

    Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία στη ΜΠΕ για την επέκταση των αιολικών πάρκων που λειτουργούν στον Κασιδιάρη, στα όρια των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου,

    Τα έργα θα αναπτυχθούν στις θέσεις «Αγριαχλαδιά» των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Καλαμά και Λάβδανης και «Καραβαμιά – Έλατος» των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Καλαμά, Ευρυμενών, Λάβδανης & Μολοσσών.

    Ο κ. Γοργόλης ανέφερε, ότι υπάρχουν ήδη θετικές γνωμοδοτήσεις από τους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, τις Τ.Κ και τις υπηρεσίες, ωστόσο ο κ. Κορωναίος τόνισε, ότι αν δε γίνει μία μελέτη φέρουσας δυναμικότητας της περιοχής και ευρύτερα, δεν πρέπει να δίνονται νέες άδειες για αιολικά πάρκα.

    Η κα Ζέκα από την άλλη, έκανε λόγο για «αίσχος» αναφερομένη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν ήδη προκαλέσει τα δύο αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν στον Κασιδιάρη.

    Η γνωμοδότηση της Επιτροπής όμως ήταν αρνητική για τη ΜΠΕ του Αιολικού πάρκου ισχύος 44MW, στο Ξηροβούνι, όπου σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται να εγκατασταθούν οκτώ ανεμογεννήτριες. Το περίεργο όπως ανέφεραν ο κ. Γοργόλης, αλλά και τα μέλη της αντιπολίτευσης είναι πως στην ίδια τη μελέτη αναφέρεται, ότι στο 80% των ημερών του έτους, το έργο δε θα λειτουργεί, ενώ και στο υπόλοιπο διάστημα, είναι αμφίβολο λόγω του παγετού που συνήθως επικρατεί, αν θα είναι λειτουργικό και παραγωγικό.

    «Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να υπάρξει μία κεντρική παρέμβαση και ρύθμιση, ώστε να εγκαθίστανται μετρητές και να γίνεται έλεγχος σε βάθος τριετίας για να προκύπτει εάν υπάρχει το δυναμικό της αιολικής ενέργειας για να προταθεί μία τέτοια εγκατάσταση», ανέφερε ο κ. Γοργόλης.

    «Εκείνο που θα πρέπει να μας προβληματίσει, είναι γιατί ένας επενδυτής ρισκάρει μία επένδυση 50 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή, που ο ίδιος αναφέρει, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το αιολικό δυναμικό», ανέφερε ο κ. Κορωναίος.

    Δείτε το ρεπορτάζ του ITV:

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ