Παρασκευή 09.05.2025
More

    Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης: Τρία χρόνια αναμονής, πολλές αλλαγές, καμία σαφής χρηματοδότηση

    Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα, λόγω καθυστέρησης στη διακομιδή του σε νοσοκομείο, φαίνεται πως η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης αρχίζει επιτέλους να παίρνει σάρκα και οστά. Ωστόσο, το τελικό σχέδιο παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα είχαν αρχικά εξαγγελθεί, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την ΑΜΚΕ “Ερμής Θεοχαρόπουλος”.

    Όπως δήλωσε ο πατέρας του Ερμή και πρόεδρος της ΑΜΚΕ, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών δημοσιεύτηκε μόλις στις 8 Μαΐου 2025, έπειτα από 15 μήνες καθυστέρησης. Ο μηχανισμός, που φέρει το όνομα «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος», σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνει πολλές αστοχίες και αποκλίσεις από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που η ΑΜΚΕ δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνει πατέντα ο μηχανισμός διάσωσης ‘Θεοφάνης Ερμής’».

    Μία από τις πιο βασικές αλλαγές αφορά τις τοποθεσίες των Βάσεων Ετοιμότητας και Επιφυλακής (ΒΕΕ). Ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η δημιουργία τους σε Ελευσίνα, Καβάλα, Νέα Αγχίαλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Ανδραβίδα, το τελικό σχέδιο τις μεταφέρει σε Αγχίαλο, Άκτιο, Ηράκλειο, Καβάλα, Νάξο και Λήμνο.

    Ο μηχανισμός θα αξιοποιήσει πτητικά μέσα από την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ενοικιαζόμενα ελικόπτερα. Το επιχειρησιακό ωράριο προβλέπει δράσεις έρευνας και διάσωσης από το πρώτο έως το τελευταίο φως της ημέρας, ενώ για τις δευτερογενείς αεροδιακομιδές η λειτουργία θα είναι 24ωρη.

    Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση. Στην ΚΥΑ σημειώνεται πως το κόστος δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί και θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά τη δοκιμαστική λειτουργία και την αξιολόγηση των επιχειρησιακών δεδομένων.

    Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον Ιούνιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως το ετήσιο κόστος του μηχανισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 35 εκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως του αριθμού των σωστικών συνεργείων και των βάσεων. Είχε επίσης προαναγγείλει τη χρηματοδότηση μέσω ενός έκτακτου τέλους 1 ευρώ ανά τουρίστα, καθώς η σχετική δαπάνη δεν είχε προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τρία χρόνια αργότερα, ο μηχανισμός παραμένει στα χαρτιά και η χρηματοδότηση ασαφής. Το Εθνικό Σχέδιο προτείνει την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όσων επισκέπτονται ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών αυτών.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ