Δέσμη πέντε παρεμβάσεων από το Υπουργείο Υποδομών για το κόστος των υλικών
Ένα μικρό φως στο βάθος του τούνελ και μία μικρή ανάσα μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής των έργων και λύσης των συμβάσεων, έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το προσχέδιο της διάταξης που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή, για να αντιμετωπίσει την τεράστια κρίση στον τομέα των δημόσιων έργων.
Με τις εργοληπτικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που είναι πολύ μεγαλύτερα ακόμη και από εκείνα στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, λόγω της εκτίναξης των τιμών στα υλικά, ένας μακρύς κατάλογος έργων βρίσκονται «στον αέρα» τους τελευταίους μήνες.
Έτσι, το υπουργείο μετά από επαφές και συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και συντεχνιακές οργανώσεις του κλάδου ανακοίνωσε προ ημερών, μία δέσμη πέντε παρεμβάσεων, που δίνουν προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα, όπως ανέφερε ο Γ. Ντάτσης, πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ.
Τα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση συμπυκνώνονται στην άμεση ανακοίνωση του συντελεστή αναθεώρησης τιμών για το δ’ τρίμηνο του 2021, στην επαναλειτουργία της Επιτροπής Διαπίστωσης Τιμών, που θα τιμολογεί με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, στη θέσπιση του δικαιώματος των εργοληπτικών εταιρειών να ζητούν την 6μηνη παράταση της σύμβασης του έργου, στην θεσμοθέτηση του πριμ σε ποσοστό 5% επί του προϋπολογισμού σε περίπτωση έγκαιρης ολοκλήρωσής του και τέλος στην απολογιστική τιμολόγηση σε κάθε έργο για την άσφαλτο και τους πλαστικούς σωλήνες.
«Το προσχέδιο αναφέρει πως το κόστος που θα προκύπτει επιπλέον, θα εντάσσεται στις πιστώσεις του έργου, αλλά αυτό μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρώτη δέσμη μέτρων, αν και πιστεύουμε, ότι υπάρχουν κι άλλα περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Θα θέλαμε να υπάρχει επέκταση της αναδρομικότητας ισχύος του μέτρου για τα υλικά από την 1η Φεβρουαρίου όπως ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο του 2021, γιατί από τότε ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των τιμών και φυσικά να επεκταθεί η δυνατότητα της απολογιστικής τιμολόγησης και σε άλλα υλικά, όπως είναι ο σίδηρος», ανέφερε ο κ. Ντάτσης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ