Επιτακτική η αναγκαιότητα για την κυβέρνηση να ανοίξει ο διάλογος για αλλαγές στην εκπροσώπηση σε περιφερειακό επίπεδο
Μπορεί η κυβέρνηση άλλοτε να πανηγυρίζει και άλλοτε να θριαμβολογεί, διαβάζοντας με το δικό της τρόπο τις δημοσκοπήσεις – οι οποίες βέβαια έχουν πολλαπλές αναγνώσεις – όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική περιφέρεια, δε σηκώνει αναβολές για την αλλαγή ρότας που είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. Ο πολιτικός χρόνος στον οποίο βρισκόμαστε, μπορεί να θεωρηθεί «ουδέτερος» καθώς απέχουμε από τις εθνικές εκλογές και ακόμη περισσότερο από τις αυτοδιοικητικές, πλην όμως είναι ο πλέον κατάλληλος ώστε και μία διαφορετική στρατηγική να σχεδιαστεί και – κυρίως αυτό – να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Όλοι ομνύουν βέβαια στην ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, όμως οι ίδιοι είναι που διαμορφώνουν ή προσπαθούν να τις κάνουν, σχέσεις αλληλεξάρτησης προφανώς με τα ανταλλάγματα που η κάθε πλευρά ζητά ή θεωρεί ως αναγκαία.
Στην πραγματικότητα όμως η ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης περιορίζεται στον προφορικό λόγο και είναι άμεσα συναρτώμενη και εξαρτώμενη από τις επιδιώξεις και το «άνοιγμα της κάνουλας» των ταμείων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι προφανές ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει μία συνεχή απώλεια της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν έχει «πληρώσει» αυτή την αλλαγή, είναι πως εκλείπει ο ουσιαστικός πολιτικός αντίπαλος. Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε χειρότερη θέση και κατάσταση από ότι ήταν μέχρι πριν τις εθνικές εκλογές κα τις ευρωεκλογές και το μόνο που έχει ενδιαφέρον, είναι να φανεί εάν και ποια θα είναι η επίπτωση των αλλαγών που αχνοφαίνονται είτε με το κόμμα Τσίπρα είτε με το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αντ. Σαμαρά είτε από την Μαρ. Καρυστιανού.
Η πραγματικότητα στην Ήπειρο
Αυτό όμως που ζουν οι πολίτες στην περιφέρεια και εκεί βρίσκεται ακέραια η ευθύνη της κυβέρνησης και της Ν.Δ ως πολιτικός φορέας, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην καθημερινότητά τους, καλυπτόμενη από μία επίπλαστη ευημερία.
Την ευημερία των αριθμών για την πορεία της οικονομίας που έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τις δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία.
Η Ν.Δ σε σχέση με τις εκλογικές της δυνάμεις αυτή τη στιγμή καταποντίζεται και στην Ήπειρο, λόγω των δικών της πολιτικών αποφάσεων και επιλογών πλην όμως αυτή η κατάσταση έχει ευθεία αντανάκλαση και στην αυτοδιοίκηση και στο πως αυτή χειρίζεται τις δικές της αρμοδιότητες.
Η Ήπειρος πέραν των κυβερνητικών επιλογών που την έχουν αφήσει εκτός των σχεδιασμών μεγάλων και απαραίτητων έργων που θα προσέδιδαν αναπτυξιακή προοπτική, πληρώνει και τις λανθασμένες στρατηγικές και πολιτικές των αρχών της αυτοδιοίκησης πρώτου και κυρίως δευτέρου βαθμού. Όταν οι πολιτικές αυτές εξαντλούνται ή επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές και τις έκτακτες συνθήκες χωρίς να υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε και μία λέξη για την αναπτυξιακή προοπτική, για τις επόμενες γενιές των Ηπειρωτών και το πως αυτές θα μπορέσουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, είναι προφανές, ότι απαιτείται μία συνολική αναθεώρηση σε όλα τα επίπεδα.
Προφανώς λοιπόν και στο επίπεδο της εκπροσώπησης από τα πρόσωπα που θα στηρίξει η Ν.Δ στις επόμενες εκλογές.
Ακριβώς λοιπόν επειδή ο παρόντας χρόνος είναι «ουδέτερος» πολιτικά, είναι μία χρυσή ευκαιρία για τον Κυρ. Μητσοτάκη, την κυβέρνηση και τη Ν.Δ να ανοίξουν το παράθυρο του διαλόγου και να δώσουν και το λόγο αλλά και την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα που και πολιτικό αισθητήριο διαθέτουν και κυρίως τη διάθεση να παλέψουν και να δημιουργήσουν για τον τόπο τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το παρήγορο είναι πως τέτοιου είδους συζητήσεις και αναζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ να τις ενισχύσει. Διαφορετικά, η Ήπειρος θα βουλιάζει όσο περνά ο καιρός ακόμη περισσότερο…
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 18-12-2025










