Τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες αντίστοιχα θέτει προ των ευθυνών τους ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων για τη διαφύλαξη των ευαίσθητων οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχών της Ηπείρου, όπως είναι οι Δρακόλιμνες στην Τύμφη, τον Σμόλικα, το Γράμμο αλλά και η κοιλάδα Βερλίγκα στο όρος Λάκμος.
Με μία επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους δημάρχους, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες παρουσιάζει μία επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση που καταγράφεται πλέον με μεγάλη συχνότητα στις μοναδικού φυσικού κάλλους αυτές περιοχές όπου δεκάδες εκδρομείς γίνονται κατασκηνωτές για ένα ή και για περισσότερα βράδια. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι η ελεύθερη κατασκήνωση δεν επιτρέπεται όμως ακόμη και αν υποθέσει κάποιος, ότι αυτό επιτρεπόταν, πολύ δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί κιόλας, ότι περιοχές όπως οι προαναφερόμενες μπορούν να φιλοξενήσουν πολυάριθμες ομάδες κατασκηνωτών που διανυκτερεύουν. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί κάποιες εταιρείες που μέσω των κοινωνικών δικτύων διαφημίζουν και διοργανώνουν κιόλας τέτοιου τύπου πεζοπορικές εξορμήσεις αλλά και διανυκτερεύσεις στις Δρακόλιμνες, όπως επισημαίνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων στην επιστολή του, προσθέτοντας πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι 42 σκηνές που καταγράφηκαν στη Βερλίγκα το καλοκαίρι.
Στην επιστολή προς τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες ο Ορειβατικός Σύλλογος κάνει λόγο για εταιρείες δήθεν εναλλακτικής διασκέδασης που οδηγούν κατασκηνωτές σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, αγνοώντας μάλιστα το Νόμο, προκλητικά
«Κι ενώ οι υγιώς σκεπτόμενοι ορειβάτες αφήνουν στα βουνά μόνο τα αποτυπώματα των παπουτσιών τους και παίρνουν μόνο τις ωραίες εικόνες της φύσης, στις παραπάνω περιπτώσεις μένουν πίσω ρούχα, αποφάγια, ακαθαρσίες, ακόμη και μισοσβησμένες φωτιές», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας συνέδεσε το συγκεκριμένο ζήτημα με τη γενικότερη αύξηση του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την πεζοπορία και τη γνωριμία με τα ηπειρωτικά βουνά, όπως όμως και με παρεπόμενες ενέργειες, όπως η συγκεκριμένη που καταγγέλλεται με τους διοργανωτές να εκμεταλλεύονται την πλήρη απουσία ελέγχου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια μόνον τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων και ελάχιστοι άλλοι πηγαίναν σε αυτές τις τοποθεσίες, πλέον είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός και το ενδιαφέρον. Αρκεί όμως αυτό να γίνεται με την τήρηση και της νομοθεσίας και των μέτρων ασφάλειας. Είχαμε πάρα πολλά ατυχήματα τους τελευταίους μήνες στο φαράγγι του Βίκου ακριβώς λόγω της αύξησης των πεζοπόρων, αλλά και εκείνων που πηγαίνουν χωρίς να διαθέτουν ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις και φυσικά χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφάλειας. Ειδικά όμως για τις εκδρομές και τις διανυκτερεύσεις στις Δρακόλιμνες και τη Βερλίγκα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών και για αυτό αποστείλαμε τη σχετική επιστολή» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται και παρέμβαση για το ίδιο θέμα και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης και το νέο της Δ.Σ όπως αυτό προέκυψε μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.
«Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τον Νόμο. Η Πολιτεία όμως όχι μόνο το έχει αλλά και υποχρεούται να το κάνει. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους μια προσπάθεια ελέγχου των κάθε λογής δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές ξεκινώντας από το πιο απλό: την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες να αναγράφεται ότι απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση, το κολύμπι το ψάρεμα, το άναμμα φωτιάς και γενικώς κάθε είδους δραστηριότητα βλαπτική προς την παρθένα φύση των περιοχών αυτών. Είναι κάτι εύκολο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει γίνει αυτό το πρώτο αλλά και τόσο αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης», καταλήγει η επιστολή του Ορειβατικού Συλλόγου.
Εκδήλωση στις 11 Δεκεμβρίου
Στο μεταξύ, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού, θα διοργανώσει μία ενημερωτική εκδήλωση στις 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ) με θέμα την ασφάλεια των ορειβατών, την προστασία των βουνών από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και την προστασία της πανίδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ