Τετάρτη 24.04.2024
More

    Να διαγραφούν οι οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής

    Να διαγραφούν τώρα οι οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

    Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η απαράδεκτη κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάρτηση των οφειλών της επιστρεπτέας προκαταβολής,  είναι πρόκληση για τους χιλιάδες μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες.  Πόσο μάλλον που γίνεται εν μέσω του κύματος ακρίβειας, που καταπνίγει το εισόδημα μας, όπως και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματιών, των εργαζόμενων, με τις τιμές σε καύσιμα, ενέργεια και πρώτες ύλες να σφίγγουν ολοένα τη θηλιά γύρω από τον λαιμό μας».

    «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως και άλλα σωματεία επαγγελματιών που όλο το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε στον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης της υγείας και του εισοδήματός μας, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!  Όσο κι αν η Κυβέρνηση με τερτίπια, για μια ακόμα φορά, προσπαθεί να αποφύγει τις αντιδράσεις φέρνοντας μέτρα που μας πλήττουν μέσα στο κατακαλόκαιρο.

    Έχουμε αποδείξει ότι ανεξάρτητα από δυσκολίες είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Καλούμε τους συναδέλφους μας, τους εμπόρους και τους υπόλοιπους επαγγελματίες της πόλης να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Να συζητήσουμε, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να μαζέψουμε υπογραφές», προσθέτει ενώ τα αιτήματα συνοπτικά είναι:

    Απαιτούμε:

    «Να διαγραφούν τώρα οι οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής

    • Ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης,

    • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών τελών και της φορολογίας (ΦΠΑ – ΕΦΚ). Να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

    • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

    • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ».

    Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

    Ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου, κατέθεσαν ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, 59 Βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

    Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν το εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά βεβαιώθηκαν οφειλές σε πάνω από εξακόσιες χιλιάδες (600.000) επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα τις ίδιες μέρες, στα τέλη Ιουλίου, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

    Η έλλειψη ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων είναι ήδη δραματική, καθώς δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες.

    Ενώ η αντιπολίτευση και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να ορθοποδήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις, η κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών, αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ