Τετάρτη 29.01.2025
More

    Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

    Τον κίνδυνο κατάρρευσης του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σε περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα επισήμαναν από τα Ιωάννινα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

    Στην ανάληψη της ευθύνης του ελέγχου και της εποπτείας από την Πολιτεία αφενός, αλλά και στην ευθύνη των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών που πρέπει να αντιληφθούν ότι δε γίνεται να αναπροσαρμόζουν αυθαίρετα και μάλιστα σε δυσθεώρητο ύψος τα ασφάλιστρα υγείας, επιμένουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που ολοκλήρωσαν το πανελλήνιο συνέδριό τους στα Γιάννενα το πρωί της Κυριακής.

    Το ζήτημα της αύξησης των ασφαλίστρων υγείας ήταν αυτό που κυριάρχησε στο συνέδριο και στις δηλώσεις που έκαναν στα τοπικά μέσα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ηλίας Τσολάκης, όπως και ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αντίστοιχα. Αμφότεροι χαρακτήρισαν ως αδιανόητες τις αυξήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν οι πολίτες με ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς εάν η Πολιτεία δεν αναλάβει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου.

    «Είναι τεράστιο πρόβλημα για τον κλάδο μας, οι αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες γιατί δημιουργούν πρόβλημα και στη βιωσιμότητα ενός συμβολαίου, αλλά και στον κλάδο. Αυτό που λέμε, εμείς σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι ότι στον κλάδο υγείας θα μείνει μόνο εκείνο το κομμάτι των συμβολαίων που όσο και να αυξηθούν τα ασφάλιστρα δε θα το ακυρώσει ποτέ, αλλά οι υγιείς δεν πρόκειται να μπουν ποτέ, με συνέπεια να καταρρεύσει ο κλάδος», ανέφερε ο κ. Τσολάκης.

    «Η εποπτεία της Πολιτείας είναι απολύτως αναγκαία σε κάθε κλάδο, το ίδιο και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το ίδιο και στην ιδιωτική ασφάλιση που έχει δύο πυλώνες. Τις ασφαλιστικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι αδιανόητο, ότι κάποιοι πλήρωσαν αυξήσεις 220% στα ασφάλιστρα από το 2011 μέχρι σήμερα. Η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να αυξάνονται τόσο πολύ τα ασφάλιστρα και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να ξέρουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε από τα πιο ακριβά νοσήλια. Η Ελλάδα έχει σήμερα τα δεύτερα ακριβότερα νοσήλια στην Ευρώπη μετά την Ελβετία. Στην ιδιωτική ασφάλιση υπάρχουν στην Ελλάδα 1,1 εκατομμύρια πολίτες με νοσοκομειακά προγράμματα. Αν αύριο καταρρεύσει το σύστημα αυτό και όλοι ακυρώσουν τα συμβόλαιά τους, θα πάνε στο ΕΣΥ που δε μπορεί να σηκώσει κι άλλο βάρος, επομένως είναι τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου».

    Επίσης όμως το συνέδριο απασχόλησαν και άλλα ζητήματα όπως είναι η άρνηση πολλών ασφαλιστικών εταιρειών να αποδεχθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια για φυσικές καταστροφές σε περιοχές που ήδη έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, αλλά και οι διαδικτυακές πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ