Τετάρτη 23.10.2024
More

    Να θεσμοθετηθεί το Εθνικό Πάρκο Γράμμου

    Για «την αειφορία των ορεινών όγκων, την προστασία και ανάδειξη του Γράμμου», παρεμβαίνει ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης μετά και το θέμα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τον δρόμο στον Γράμμο.

    Αυτό που ζητά είναι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Γράμμου. Κάνοντας μια αναδρομή αναφέρει ότι «την περίοδο 2004-2009, προτεραιότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ) αποτελούσε η προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, η θεσμοθέτηση των περιοχών του δικτύου “Natura 2000” και η ορθολογική διαχείριση τους, μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας Φορέων Διαχείρισης, είχε πρωτεύοντα ρόλο».

    Καταλήγει λέγοντας:

    «Δυστυχώς, επί μια ολόκληρη 15ετία, καμία Κυβέρνηση δεν κατάφερε να θεσμοθετήσει το Εθνικό Πάρκο Γράμμου, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στη Βουλή, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου και τις συναντήσεις μου με τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπ. Περιβάλλοντος. Πολλές και μεγαλόστομες υποσχέσεις έχουν ακουστεί κατά καιρούς, κάποια επικαιροποίηση της ΕΠΜ ανατέθηκε, αλλά επί της ουσίας καμία ενέργεια.

    Καθώς οι ορεινοί όγκοι συνιστούν μια ιδιαίτερη ενότητα του εθνικού χώρου, η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξή τους απαιτεί ολοκληρωμένη στρατηγική, έτσι ώστε να:

    – αντιμετωπιστεί η δημογραφική αποψίλωσή τους με την ενίσχυση της υποδομής, των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων απασχόλησης,

    – αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα κάθε παραγωγικού πόρου,

    – στηριχθούν οι δραστηριότητες της ενδοχώρας για την κοινωνική και οικονομική συνοχή και ανασυγκρότησή της,

    – διαφυλαχθούν η βιοποικιλότητα και τα τοπία και αναδειχθεί η αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά τους.

    Οι ορεινές περιοχές, με την αυθεντικότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, έχουν μεγάλες δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης, καθώς δεν έχουν υποστεί τις δύσκολα αναστρέψιμες συνέπειες αστικών περιοχών.

    Επιβάλλεται, συνεπώς, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Γράμμου, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι και που επιτρέπεται, εντός αυτού, και να παύσουν κάθε είδους αυθαιρεσίες. Την παρέμβαση αυτή τη χρωστούμε πρωτίστως σε όσους ζουν και εργάζονται σε αυτές τις απομονωμένες, αλλά πανέμορφες ορεινές περιοχές.

    Δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ στελεχώνεται από άτομα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο περιβάλλον, ευελπιστώ ότι σύντομα ο ιστορικός Γράμμος θα αποτελέσει Εθνικό Πάρκο».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ