Κυριακή 19.01.2025
More

    Νέα δεδομένα για τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών

    Νέα δεδομένα για τις διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών δημιουργεί η τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων που συζήτησε και αποφάσισε επί της αίτησης – έφεσης 15 ιατρών της ΜΕΘ σε βάρος του νοσοκομείου, οι οποίοι και δικαιώθηκαν στο αίτημά τους, να εφαρμόζεται ο Ν. 4850/2021 που ορίζει σαφώς, ότι οι διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών πραγματοποιούνται από ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους που έχουν ολοκληρώσει έξι μήνες ειδικότητας.

    Η απόφαση είχε ληφθεί στο μέσον της πανδημίας και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2021, σε μία προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω των εκατοντάδων νοσηλειών στις ΜΕΘ – covid, ώστε να αποφορτιστεί το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό των Μονάδων και να μην χρησιμοποιείται σε διακομιδές.

    Το ΠΓΝΙ ήταν από τα νοσοκομεία που επικαλέστηκε για τη μη εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, μία υπουργική απόφαση, που αναφέρει ότι οι διακομιδές «δύνανται να ρυθμίζονται» και μέχρι πρότινος συνέχισε να καταρτίζει τα μηνιαία προγράμματα των εφημεριών διακομιδών διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων, με βάση τα όσα είχαν γίνει δεκτά με την προαναφερόμενη απόφαση από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021.

    Οι προσφεύγοντες ιατροί της ΜΕΘ του ΠΓΝΙ με την προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο ζητούν την άμεση συμμόρφωση του ΠΓΝΙ, ενώ επισημαίνουν επιπλέον πως και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μεταξύ αυτών το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα, συμμορφώθηκαν άμεσα και πλήρως με τις επιταγές του Ν. 4850/2021.

    Το Διοικητικό Εφετείο με την απόφασή του στις 22 Φεβρουαρίου, διαπιστώνει την αδικαιολόγητη μη συμμόρφωση του ΠΓΝΙ το οποίο και καλεί να συμμορφωθεί πλήρως εντός 50 ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού της απόφασης. Ορίζει τέλος νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης για τις 26 Απριλίου. Τα νομικά περιθώρια για το ΠΓΝΙ έχουν πλέον εξαντληθεί και το μόνο που απομένει, είναι να συμμορφωθεί με την απόφαση, κάτι που σημαίνει, ότι στο εξής, οι διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών θα γίνονται από ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους που έχουν ολοκληρώσει έξι μήνες ειδικότητας. Ένας διασωληνωμένος ασθενής λοιπόν θα διακομίζεται στην Αθήνα, στην Πάτρα ή αλλού από τα Γιάννενα, με τη συνοδεία ενός ιατρού οποιασδήποτε ειδικότητας και πάντως όχι των εξειδικευμένων της ΜΕΘ.

    Ποιος είναι ο κίνδυνος;

    Με μία πρώτη ανάγνωση από την ψήφιση του 4850/2021 που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, άρα και σε άλλες υγειονομικές συνθήκες στη χώρα, μέχρι και σήμερα, θα έλεγε κάποιος, ότι η απόφαση «τινάζει στον αέρα» την ασφάλεια των διακομιδών. Σε θεωρητικό επίπεδο είναι πράγματι έτσι, όμως όπως σε όλα, έτσι και σε αυτό υπάρχει και ο αντίλογος, που αναφέρει, ότι καμία διακομιδή δε γίνεται με τον ασθενή να μην έχει σταθεροποιηθεί προηγουμένως, επομένως το ρίσκο είναι ελάχιστο για μία δυσμενή επίπτωση κατά τη διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικότητες ιατρών που έχουν λάβει εξειδίκευση για να χειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίοι δεν ανήκουν στο προσωπικό των ιατρών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

    Πόσες διακομιδές γίνονται από τα Γιάννενα;

    Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των διακομιδών διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από τα δύο νοσοκομεία, ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας, δεν υπερβαίνει τις 15-20. Σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι διακομιδές που γίνονται από το Χατζηκώστα προς το ΠΓΝΙ, που μπορεί να είναι και περισσότερες με την εγγύτητα της απόστασης όμως και του χρόνου μετάβασης να μη δημιουργεί ζήτημα, για τη συνοδεία των ασθενών. Γίνεται αντιληπτό επομένως, ότι ο συνολικός αριθμός δεν είναι τόσος μεγάλος για να εγείρει επίσης ένα τόσο μεγάλο ντόρο και να φτάνει μία υπόθεση εφαρμογής ή μη του Νόμου στο Διοικητικό Εφετείο. Αντικειμενικά, το ΠΓΝΙ με 15 ιατρούς στη ΜΕΘ (όσοι αναφέρονται τουλάχιστον στο πρακτικό της απόφασης) δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ζήτημα κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, αλλά οι γιατροί υποστηρίζουν, ότι προκύπτει ζήτημα με τον αριθμό των εφημεριών που καλούνται να εκτελέσουν σε μηνιαία βάση, αφού η διακομιδή υπολογίζεται ως εφημερία.

    Απαραίτητες οι διευκρινίσεις

    Η απόφαση για τη διακομιδή ενός διασωληνωμένου ασθενούς λαμβάνεται από την Ιατρική Υπηρεσία κάθε νοσοκομείου, προφανώς ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περιστατικού. Μόλις την Τρίτη πραγματοποιήθηκε διακομιδή ενός παιδιού από το ΠΓΝΙ στην Παιδοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάτρα, με συνοδεία τριών ιατρών, ενός αναισθησιολόγου, ενός χειρουργού και ενός παιδιάτρου, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του παιδιού.

    Όπως έχει επισημανθεί εδώ και αρκετό καιρό προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας που έχει δεχθεί οχλήσεις από τα νοσοκομεία της περιφέρειας, θα μπορούσε το όλο ζήτημα να αντιμετωπιστεί χωρίς καμία πλευρά να φτάσει στα άκρα, εάν γινόταν μία κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων. Τα μικρά νοσοκομεία (π.χ Λευκάδας, Φιλιατών) θα μπορούσαν να κάνουν τις διακομιδές όπως ορίζει ο Νόμος, με δεδομένη άλλωστε και την ένδεια εξειδικευμένου προσωπικού. Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία όμως, με βάση τον αριθμό κλινών και τις δυνατότητες που διαθέτουν θα μπορούσαν να εξετάζουν κατά περίπτωση κάθε διακομιδή και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, η διακομιδή να γίνεται με τη συνοδεία εξειδικευμένου ιατρού ή ιατρού άλλης ειδικότητας. Η περίπτωση του παιδιού που διακομίστηκε την Τρίτη στην Πάτρα άλλωστε, είναι δηλωτική της κρισιμότητας και δε θα μπορούσε μία τέτοια διακομιδή να γίνει συνοδεία μόνο του παιδιάτρου ή ενός δερματολόγου.

    Όλα τα παραπάνω προκύπτουν τη δεδομένη χρονική στιγμή μέσα από το ρεπορτάζ που αφορά στην εν λόγω απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων. Οποιαδήποτε στιγμή όμως μπορεί μία διακομιδή ασθενούς να μην έχει ευτυχή κατάληξη και τότε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, με πρώτη την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας θα βρεθεί απολογούμενη και ενώπιον των ευθυνών της για το εάν θα έπρεπε να έχει τροποποιήσει το Νόμο του 2021 ώστε να συμβαδίζει με τις σημερινές υγειονομικές συνθήκες στη χώρα…

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ