Σάββατο 18.01.2025
More

    Νέα καταγγελία γονέων για πιστοποιητικό αναπηρίας στις Πανελλαδικές

    Θεωρούν ότι το παιδί τους δικαιούτο να εξεταστεί προφορικά, αλλά δεν το επέτρεψε η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ

    Δύο καταγγελίες σε διάστημα λίγων ημερών, με αποδέκτη τις Επιτροπές του ΚΕΠΑ στα Ιωάννινα από γονείς υποψήφιων μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, δημιουργούν αναμφίβολα προβληματισμό και θα πρέπει να τύχουν ανάλογης προσοχής και του δέοντος ενδιαφέροντος από τις συναρμόδιες προϊστάμενες υπηρεσίες.

    Ουσιαστικά πρόκειται για παραπλήσιες και όχι ταυτόσημες υποθέσεις, με κοινό παρονομαστή τη χορήγηση από το ΚΕΠΑ πιστοποιητικών αναπηρίας με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απαιτείται, για να εξεταστούν προφορικά οι μαθητές ή ακόμη και την αλλαγή της περιγραφόμενης πάθησης των παιδιών.

    Και στις δύο περιπτώσεις όμως, όπως επισημαίνουν οι γονείς των παιδιών, που τυγχάνει να είναι και οι δύο μαθητές στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων, το αποτέλεσμα στην πράξη είναι το ίδιο. Να μην έχουν τα παιδιά τους, τη δυνατότητα να εξεταστούν προφορικά, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Μόλις την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών το ITV και η «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου, ανέδειξαν την περίπτωση του παιδιού της Παρ. Κίτσου που κατήγγειλε πως το ΚΕΠΑ δε χορήγησε το πιστοποιητικό που δικαιούταν και με το οποίο θα μπορούσε να συμμετέχει στις Πανελλαδικές, με προφορικές εξετάσεις, λόγω της πάθησης από την οποία πάσχει.

    Μόλις χθες όμως, ήρθε στο προσκήνιο μία δεύτερη περίπτωση, ξανά από το 7ο Λύκειο, με την Κων. Παπαδοπούλου, να περιγράφει την ταλαιπωρία της κόρης της, που ενώ από την Α’ Δημοτικού ήταν σε Τμήμα Ένταξης, με ιατρικές γνωματεύσεις για γενικές μαθησιακές δυσκολίες, μόλις λίγες ημέρες πριν τις Πανελλαδικές, στην εξέταση από τα ΚΕΠΑ, παρότι όπως υποστηρίζει, προφορικά την ενημέρωσαν, ότι το ποσοστό αναπηρίας θα είναι 67% και πως το παιδί θα εξεταζόταν προφορικά, το χαρτί που πήρε στα χέρια της, αναφέρει ποσοστό αναπηρίας 50%. Έτσι, η κόρη της πήγε για τυπικούς λόγους, όπως είπε, να δώσει εξετάσεις, γνωρίζοντας από πριν, ότι δεν έχει καμία δυνατότητα επιτυχίας.

    «Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, μας είπαν, να απευθυνθούμε και σε εξωτερικό ιατρό για να πάρουμε μία ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη – γνωμάτευση, κάτι που κάναμε. Προσκομίσαμε και αυτή τη γνωμάτευση στο ΚΕΠΑ, ο γιατρός μάς είπε, ότι το ποσοστό αναπηρίας ήταν 67%, τους ευχαρίστησα κιόλας και όταν παρέλαβα το χαρτί, το ποσοστό αναπηρίας ήταν 50%. Μου είπαν μάλιστα, ότι το έκαναν για να μην “χαντακώσουν το παιδί”, κάτι που δε μπόρεσα να το καταλάβω, γιατί με αυτή τη στάση, είναι οι ίδιοι που χαντακώνουν τα παιδιά μας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου, που διευκρίνισε, ότι δεν έχει κανένα παράπονο από το σχολείο, ούτε και από τα προηγούμενα, ούτε και από τις υπηρεσίες της εκπαίδευσης.

    «Θα φτάσω το θέμα όσο πιο μακριά γίνεται, γιατί θυμάμαι τον Πρωθυπουργό σχετικά πρόσφατα να λέει, ότι ακόμη και για ένα παιδί, αξίζει να κάνουμε τα πάντα. Εδώ έχουμε δύο παιδιά, με παρόμοια προβλήματα και δεν υπάρχει βοήθεια από κανέναν», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

    Οι γνωματεύσεις

    Το σύνολο των ιατρικών γνωματεύσεων που έχει η κα Παπαδοπούλου για την κόρη της, από το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης, το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και την κλινική εξέταση καταλήγουν στο ίδιο πόρισμα.

    «Γενικές μαθησιακές δυσκολίες λόγω χαμηλού νοητικού δυναμικού, με στοιχεία συνδρόμου διάσπασης της προσοχής».

    Η τελευταία ιατρική γνωμάτευση περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση της υγείας της μαθήτριας και προτείνει την προφορική της εξέταση στις Πανελλαδικές εξετάσεις αφού μεταξύ άλλων ο χρόνος δεν είναι επαρκής για την εξοικείωσή της με τον χώρο και τον εξεταστή.

    Τα θέματα επίσης θα πρέπει να είναι σύντομα και όχι μακροσκελή, να διαβάζονται αργά και καθαρά και να επαναληφθεί η ανάγνωσή τους δύο – τρεις φορές για αύξηση της πιθανότητας κατανόησης. Ακόμη, να επιβεβαιωθεί, ότι η υποψήφια έχει κατανοήσει τα θέματα και να της ζητηθεί να διατυπώσει με δικά της λόγια, το περιεχόμενο και το νόημα του ερωτήματος. Επίσης να της δοθεί και επιπλέον χρόνος για τις απαντήσεις.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ