Παρασκευή 07.02.2025
More

    Νέα «όπλα» απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα

    Η ανοσοθεραπεία και η αξονική χαμηλής δόσης αλλάζουν το τοπίο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας – Σημαντική ημερίδα ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στα Ιωάννινα

    Η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας γύρω από τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στα Ιωάννινα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.

    Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πλέον σοβαρές ασθένειες της εποχής, που συνδέεται μάλιστα σε ποσοστό 90% με τη συνήθεια του καπνίσματος. Από τα στοιχεία επίσης που τον καθιστούν ως ιδιαίτερη ασθένεια, το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζει πρώιμα συμπτώματα και ο εντοπισμός του γίνεται πολλές φορές, σε προχωρημένο στάδιο με τα περιθώρια να είναι περιορισμένα για την ιατρική αντιμετώπιση και δυσμενείς τις προβλέψεις ως προς την εξέλιξη της ασθένειας.

    Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στα Ιωάννινα στην εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

    Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια επιλογή που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και έχει αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο. Ο Λευτέρης Ζέρβας, Συντονιστής Διευθυντής 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», σε δηλώσεις του στο ITV τόνισε πως οι πλέον σημαντικές εξελίξεις αφορούν τόσο στην έγκαιρη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου. «Το βασικό εργαλείο που έχουμε προληπτικά για την έγκαιρη διάγνωση είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης μέσω της οποίας μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο και να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής του ασθενούς μέχρι και 10 χρόνια. Επίσης όμως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο πεδίο της ιατρικής έρευνας όσον αφορά τις θεραπείες στον καρκίνο του πνεύμονα, με την ανοσοθεραπεία να αποτελεί πια μια από τις βασικές θεραπευτικές μας επιλογές. Τα τελευταία χρόνια, η ανοσοθεραπεία προστέθηκε στις επιλογές μας στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα πριν, μετά το χειρουργείο ή και περιεγχειρητικά αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα ένας ασθενής να ζήσει χωρίς υποτροπή της νόσου για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

    Ο ρόλος της αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα

    Από την δική του πλευρά, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων Κων. Κωστίκας ρωτήθηκε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντας κινδύνου στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, με ειδικότερη αναφορά και στο μείζον ζήτημα της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια.

    «Είναι σημαντικός για όλους μας ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου πρώιμου θανάτου που μπορεί να προληφθεί και ευθύνεται για περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια για πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα για τα Ιωάννινα και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας. Το φαινόμενο πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και για τις επιπτώσεις του σήμερα σε εμάς, αλλά κυρίως στα παιδιά μας γιατί τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια, εάν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε ο κ. Κωστίκας.

    Εισηγήσεις – χαιρετισμοί

    Ακολούθησαν οι επιστημονικές εισηγήσεις με παρουσίαση των στοιχείων διεθνών μελετών για τις αιτίες των θανάτων σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στις οποίες ο καρκίνος του πνεύμονα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη Ελ. Περιστέρη, την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αν. Μπατιστάτου, τον διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα Σπυρ. Δερδεμέζη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδ. Παπακώστα.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ