Παρασκευή 22.11.2024
More

    Νέα στοιχεία στο φως για τα ελάσματα της Δωδώνης

    Την περίπτωση τριών «νέων» επιγραφών που προέρχονται ή σχετίζονται με την Αρχαία Δωδώνη στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού με την ένταξη των ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO, πραγματεύεται η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ελένα Μαρτίν Γκονζάλεθ.

    Η Ισπανίδα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ βρίσκεται στα Γιάννενα τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της παρουσίασής της που έγινε χθες, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φέρνοντας στο προσκήνιο μια άγνωστη πτυχή των ελασμάτων που βρέθηκαν στη συλλογή Καραπάνου και τα οποία έχουν μελετηθεί ελάχιστα έως καθόλου.

    Η κα Γκονζάλεθ μίλησε στο ITV σε άπταιστα ελληνικά όχι μόνο για το ερευνητικό της αντικείμενο, που φέρνει στο φως πληροφορίες και για την ιστορία των νέων αυτών επιγραφών, αλλά και λεπτομέρειες για το εμπόριο αρχαιοτήτων κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες, όπως όμως και για το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα ελάσματα της Δωδώνης.

    Λίγο πριν την παρουσίαση της έρευνάς της η κα Γκονζάλεθ τόνισε χαρακτηριστικά πως «όλοι οι δρόμοι που σχετίζονται με την Αρχαία Δωδώνη καταλήγουν στον Καραπάνο και το έργο του. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι το ενδιαφέρον του Καραπάνου, που ήταν γνωστός συλλέκτης αρχαιοτήτων, σε μία εποχή που αυτό ήταν μία παγκόσμια μόδα, δεν ήταν μόνο για την Αρχαία Δωδώνη.

    Λίγο έως πολύ γνωρίζουμε για τη σχέση του Καραπάνου με τη Δωδώνη, πλέον όμως ανοίγονται νέοι ορίζοντες και άλλες πτυχές έρχονται στο προσκήνιο μέσα από αρχαία αντικείμενα της συλλογής του», ανέφερε αρχικά.

    Το διεθνές ενδιαφέρον

    Καταλήγοντας, η κα Γκονζάλεθ επισήμανε ότι η έρευνά της έχει αμιγές επιστημονικό αντικείμενο, όμως το διεθνές ενδιαφέρον της επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας για τα ελάσματα της Δωδώνης είναι έντονο.

    «Κυρίως τώρα που τα ελάσματα της Δωδώνης απέκτησαν διεθνή προβολή και λόγω της ένταξής τους στον κατάλογο της UNESCO, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται και στην Ισπανία για τη μεταφορά μίας εικόνας της αρχαίας Ελλάδας που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και τη μαθαίνουμε σταδιακά.

    Το ενδιαφέρον αυτό είναι πολύ μεγάλο στην Ισπανία που έχουμε μεγάλη παράδοση στη μελέτη επιγραφών και διαλέκτων», κατέληξε η κα Γκονζάλεθ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ