Λειτουργεί και επίσημα ο Ναός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου Ζίτσας στην Καρίτσα
Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα νέο φάρο πολιτισμού και ενταγμένο πλέον στο τουριστικό μονοπάτι ιστορίας και πολιτισμού του δήμου Ζίτσας μαζί με άλλα σημεία αναφοράς, όπως η Ακρόπολη Γαρδικίου, η Πινακοθήκη της Ζίτσας, η Μονή Διχουνίου και άλλα, από την Κυριακή 13 Αυγούστου λειτουργεί και επίσημα ο Ναός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου Ζίτσας στην Καρίτσα.
Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Καρίτσας, βρήκε μία φιλόξενη στέγη η δωρεά χιλιάδων αντικειμένων της προσωπικής συλλογής του Μητς Μήτση, διακεκριμένου λογογράφου, ποιητή και συγγραφέα, μία κοπιώδης προσπάθεια του ιδίου και της αείμνηστης συζύγου του Βίκυς, στη μνήμη της οποίας άλλωστε και ο ίδιος αφιέρωσε τα εγκαίνια λειτουργίας του νέου αυτού χώρου που έγιναν το πρωί της Κυριακής.
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου, παρουσία σύσσωμης της δημοτική αρχής του δήμου Ζίτσας, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και πλήθος κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως όμως και από τη Θεσπρωτία, τόπο καταγωγής του Μητς Μήτση.
Ανθρωποκεντρική διάσταση
Τα εκθέματα του νέου Μουσείου περιλαμβάνουν χιλιάδες αντικείμενα από την καθημερινότητα των Ηπειρωτών και των Ελλήνων γενικότερα τον περασμένο αιώνα, που αποτελούν αφενός έναν μάρτυρα της καθημερινής ζωής, παράλληλα όμως με μία ανθρωποκεντρική διάσταση. Όπως ανέφερε άλλωστε ο δωρητής του Μουσείου στην ομιλία του με εύγλωττη τη συγκίνηση, το ζητούμενο δεν είναι η κατάδειξη των αντικειμένων, αλλά οι ιστορίες των ανθρώπων που τα χρησιμοποίησαν.
«Προσωπικά, είμαι πανευτυχής διότι ο Θεός και η τύχη με όπλισαν με το γεροντικό πείσμα που ξεπερνά το παιδικό και κατάφερα να κάνω πραγματικότητα το όνειρο της ζωής δύο ανθρώπων, που γνωρίστηκαν, πορεύτηκαν μαζί στη ζωή για χρόνια, μοιράστηκαν τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια όνειρα και τελικά κατάφεραν να το υλοποιήσουν. Το Μουσείο αυτό λοιπόν είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένης μου συζύγου, της Βίκυς που έφυγε νωρίς από τη ζωή σε ηλικία μόλις 53 ετών», ανέφερε ο κ. Μήτσης.
Για τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Μουσείο ως ένας νέος φάρος πολιτιστικής δημιουργίας έκανε λόγο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού. Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων και ενεργειών για να πάρει «σάρκα και οστά» η συντήρηση και αποκατάσταση καταρχάς του Δημοτικού Σχολείου και περιέγραψε στη συνέχεια τον στόχο του δήμου που είναι το Μουσείο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών, μαθητών της περιοχής και όχι μόνο, βοηθώντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος, ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώρ. Καψάλης, ο γλύπτης Θεόδ. Παπαγιάννης και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας Παντελής Ντάγκας. Μετά από ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα μελοποιημένων ποιημάτων του Μητς Μήτση, ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και η ξενάγηση των πρώτων επισκεπτών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ