Κυριακή 25.05.2025
More

    Ο «αποτυχημένος» ροκ σταρ που έγινε θρύλος στην κατασκευή κιθάρας

    Ο Νικ Χούμπερ βρέθηκε στα Ιωάννινα και μίλησε στο ITV για την πορεία του στον μαγικό κόσμο της κατασκευής μουσικών οργάνων

    Τι θα μπορούσε να γίνει ένας αποτυχημένος ροκ σταρ; Ένα πραγματικό και όχι φιλοσοφικό ερώτημα βρίσκει την απάντησή του στην περίπτωση του Νικ Χούμπερ, ενός εκ των κορυφαίων κατασκευαστών μουσικών οργάνων και δη ηλεκτρικής κιθάρας με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Μπορεί λοιπόν να γίνει ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές κιθάρας στον κόσμο.

    Από το 1993 ο Νικ Χούμπερ άρχισε να κατασκευάζει κιθάρες σε μία μικρή πόλη της Γερμανίας και από τότε μέχρι σήμερα, η εταιρεία του διένυσε μία διαδρομή δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων η φήμη του εξαπλώθηκε, το εργαστήριο μεγάλωσε και έφτασε να συνεργάζεται με τους κορυφαίους σταρ της μουσικής στο παγκόσμιο στερέωμα που φτάνουν στο εργαστήριό του για να σχεδιάσουν από κοινού και να παραγγείλουν μία εξ ολοκλήρου χειροποίητη κιθάρα.

    Ο Νικ Χούμπερ βρέθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων προσκεκλημένος του Σταύρου Ντούκα επίσης κατασκευαστή κιθάρας σε ένα από τα κορυφαία, αν όχι το καλύτερο εργαστήριο στην Ελλάδα και το ITV είχε την τύχη να συναντήσει τον Γερμανό κατασκευαστή και να μιλήσει μαζί του για το πώς ξεκίνησε, τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό τον ήχο κάθε κιθάρας που κατασκευάζει, αν αισθάνεται ότι είναι ένας «θρύλος» στον τομέα του, αλλά και για την κιθάρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο εργαστήριο και ετοιμάζεται για να παραδοθεί στους Scorpions.

    Η συνέντευξη με τον Νικ Χούμπερ δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή του Σταύρου Ντούκα που μας έφερε σε επαφή, αλλά και του διακεκριμένου επεμβατικού γαστρεντερολόγου Γιώργου Μαυρογένη που βρέθηκε στο εργαστήριο του Στ. Ντούκα, όχι για ιατρικούς λόγους, αλλά για να παραλάβει μία δική του, χειροποίητη κιθάρα και μας βοήθησε στη μετάφραση.

    Η αρχή της διαδρομής

    Ο Νικ παρέλαβε την πρώτη του κιθάρα από τον πατέρα του, όταν του είπε ότι θα ήθελε να γίνει ροκ σταρ. Ο πατέρας του ήταν πιλότος και όταν αποσύρθηκε μετέβη σε μία σχολή κατασκευής μουσικών οργάνων στην Ισπανία και άρχισε να ασχολείται, ερασιτεχνικά με το αντικείμενο. «Τον ακολούθησα και αφοσιώθηκα εκεί. Είμαι ευτυχής έτσι που κατάφερα στην πορεία να κάνω το χόμπι μου, επάγγελμα. Γνώρισα στην πορεία μερικούς από τους κορυφαίους κατασκευαστές κιθάρας στις ΗΠΑ και έμαθα από τις δικές τους συμβουλές πως να γίνομαι καλύτερος. Αντιλαμβάνονται ότι έχω ένα γνωστό όνομα στο χώρο, αλλά αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει, είναι να φτιάχνω κάθε κιθάρα, όσο καλύτερα γίνεται», μας λέει αρχικά.

    Ο ρόλος του ξύλου

    Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η κατασκευή μίας κιθάρας εξαιρετικής ποιότητας και φυσικά ο τελικός της ήχος; «Όσο πιο παλιό είναι το ξύλο, τόσο καλύτερο γίνεται. Αλλάζει η συμπεριφορά του με τα χρόνια. Έχω μία τεράστια συλλογή από ξύλα από διάφορες χώρες και συνεχώς αναζητώ κάτι νέο. Κάθε ξύλο έχει διαφορετική πυκνότητα και αυτό σου δίνει την επιλογή να διαλέξεις το καλύτερο για τον κάθε πελάτη και την κάθε κιθάρα που θέλεις να φτιάξεις. Ακόμη κι αν πάρουμε τα ίδια ξύλα και χρησιμοποιήσουμε παρόμοιες τεχνικές, η κάθε κιθάρα θα έχει δικό της ήχο. Συνδυάζω διαφορετικά ξύλα στις κιθάρες και πάντα υπάρχει ένας διαφορετικός ήχος και δεν καταλαβαίνουμε πως γίνεται. Είναι κάποιοι μαγικοί συνδυασμοί ξύλων που δεν εξηγούνται», μας λέει ο Νικ.

    ΑΙ και κατασκευή κιθάρας

    Τον ρωτάμε αν ένας κατασκευαστής χειροποίητης κιθάρας μπαίνει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη.

    «Το να φτιάξεις μία κιθάρα σημαίνει πολύ αργή, σκληρή δουλειά, λεπτομέρεια στο κάθε τι. Κάθε τεχνίτης έχει τη δική του τεχνική. Έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 4.000 κιθάρες η συνεχής επανάληψη είναι αυτή που μας έχει οδηγήσει στο επίπεδο που βρισκόμαστε. Έχω μία ομάδα δέκα ατόμων που δουλεύουν καθημερινά στο εργαστήριο και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτούς. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει μπει στον κομμάτι της κατασκευής. Τη χρησιμοποιούμε όμως για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις δυνάμεις που θα ασκηθούν στις «γέφυρες» της κιθάρας από την πίεση των χορδών».

    Η νέα κιθάρα για τους Scorpions

    Μερικοί από τους κορυφαίους μουσικούς των μεγάλων συγκροτημάτων της ροκ σκηνής είναι πελάτες του Νικ. Στο εργαστήριο αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται μία νέα κιθάρα για τους Scorpions. «Θα έχει το λογότυπό τους στην ταστιέρα και χρησιμοποιούμε κάποιες πέρλες και κοχύλια με μεγάλη ακρίβεια ώστε η κιθάρα αυτή να είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Συνεργαζόμαστε με μερικούς από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, οι οποίοι μεταφέρουν τις κιθάρες μας σε στούντιο και σε σκηνές σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, όταν ακούμε σε δίσκους συγκροτημάτων που αγαπάμε, τις δικές μας κιθάρες».

    «Ο Σταύρος δεν είναι ικανός να φτιάξει κακή κιθάρα»

    Ο Νικ ήθελε, αλλά δεν κατάφερε να γίνει ο ροκ σταρ που ονειρευόταν. Το δρόμο αυτό όμως ακολουθεί πλέον ο γιος του. «Ήθελα να γίνω μουσικός, αλλά κοιτάζοντας τώρα πίσω, δε μετανιώνω για την επιλογή μου, γιατί δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ταξιδεύει συνέχεια για συναυλίες. Το κάνει όμως ο γιος μου που ακολουθεί επαγγελματική καριέρα», μας λέει. «Από ποιον αγοράζει καλύτερες κιθάρες ο γιος σου;» τον ρωτάμε. «Προφανώς από τον Σταύρο», λέει με ένα δυνατό γέλιο, πλέκοντας το εγκώμιο του φίλου του από τα Γιάννενα στα οποία βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια γνωριμίας και συνεργασίας με τον Στ. Ντούκα. «Ο Σταύρος είναι τόσο παθιασμένος και ενθουσιώδης στη δουλειά του που δεν είναι ικανός να φτιάξει ποτέ μία κακή κιθάρα. Είμαστε φίλοι για 20 χρόνια και τον αισθάνομαι ως έναν πολύ καλό μου συνεργάτη», αναφέρει.

    Σημ. Οι φωτογραφίες στο ρεπορτάζ πλην εκείνων από τη συνέντευξη με τον Νικ που έγινε στο εργαστήριο του Σταύρου Ντούκα στην Ελεούσα, προέρχονται από το επίσημο site της εταιρείας του.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ