Παρασκευή 18.10.2024
More

    Ο δρόμος προϋπήρχε από το 1948 λέει ο Στρατός

    Τη διαβεβαίωση πως οι εργασίες για τη διάνοιξη του προϋπάρχοντος δρόμου στο Γράμμο εξυπηρετούν και σκοπούς Εθνικής Άμυνας και για το λόγο αυτό εξαιρούνται των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρέχει προς τον ΟΦΥΠΕΚΑ ο Στρατός απαντώντας στο αίτημα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού που από τις 11 Οκτωβρίου ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τη διάνοιξη του δρόμου στο Γράμμο.

    Το απαντητικό έγγραφο προς τον ΟΦΥΠΕΚΑ που φέρνει στη δημοσιότητα το epirusonline και παρουσιάστηκε ήδη στα δελτία ειδήσεων του ITV εστάλη από την Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης του ΓΕΣ και φωτίζει αρκετά τις περισσότερες τουλάχιστον πτυχές της υπόθεσης που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα και όχι μόνο το τελευταίο δεκαήμερο.

    Ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο της απάντησης είναι αυτό που αναφέρεται στον δρόμο που κατά την υπηρεσία του Στρατού είχε διανοιχθεί από το 1948 και επί αυτού έγιναν εργασίες συντήρησης κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων προς την τοπική κοινωνία.

    Έρευνα πεδίου από το ΤΕΝΞ

    Αν και δεν αναφέρεται η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνέχεια του εγγράφου τονίζεται πως το πρώτο στάδιο των εργασιών έγινε τον Ιούνιο του 2024 με έρευνα του δρομολογίου «Μνημείο Γκέσου – χωριό Γράμμος» για εκκαθάριση από τυχόν νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

    Η έρευνα έγινε από το Τάγμα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων Ξηράς, χωρίς αξιόλογα ευρήματα και βεβαιώνεται πως το δρομολόγιο δεν αποτελεί ύποπτο χώρο. Οι εργασίες έγιναν σε συνολικό μήκος 6 χιλιομέτρων από μηχανήματα του Στρατού και ακολούθως συντήρηση του δρομολογίου σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του Στρατού, η δραστηριότητα αυτή δεν έχει την τεχνική υπόσταση του έργου «…όπως νοείται το αποτέλεσμα ενός συνόλου δομικών εργασιών ή εργασιών μηχανικού, το οποίο επαρκεί καθαυτό για την επιτέλεση οικονομικής ή τεχνικής λειτουργίας».

    Προστίθεται ακόμη ότι η συντήρηση του δρομολογίου πέραν του αυτονόητου οφέλους για τους κατοίκους θα εξυπηρετεί και σκοπούς Εθνικής Άμυνας καθώς καθίσταται εφικτή η σύνδεση στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και η εκτέλεση περιπόλων πυρασφάλειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο.

    Υπάρχει τέλος και μία ακόμη αναφορά σε σκοπούς εθνικής άμυνας που εξυπηρετούνται από τη διάνοιξη του προϋπάρχοντος δρόμου και τη συντήρησή του και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια οχυρών θέσεων, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε περαιτέρω λεπτομέρειες επ’ αυτών.

    Εκτός από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το έγγραφο έχει και μία σειρά αποδεκτών, όπως η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ, η 9η και η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία αντίστοιχα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία.

    Προκαταρκτική από την Εισαγγελία

    Για το θέμα της διάνοιξης του δρόμου πάντως και των εργασιών στο Γράμμο, η Εισαγγελία Ιωαννίνων διέταξε ήδη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και από σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ανέβουν τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Τη σχετική ενημέρωση για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρείχαν οι εισαγγελικές αρχές την Τρίτη στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο με επικεφαλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Νίκο Έξαρχο και τους επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο Γ. Πρέντζα και στον δήμο Ιωαννιτών Όλυ Τσουμάνη αντίστοιχα.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ