Η Ν. Κεραμέως παρέστη στις εργασίες της 9ης Συνόδου των Πρυτάνεων και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις
Τη δέσμευση, ότι αφενός θα εξετάσει τις προτάσεις που έθεσε υπόψιν της η Σύνοδος των πρυτάνεων και αφετέρου πως το Νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα και τις δομικές αλλαγές που προτείνονται από το υπ. Παιδείας, θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, ανέλαβε από τα Ιωάννινα, η Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας, παρέστη την Πέμπτη στις εργασίες της 99ης Συνόδου των πρυτάνεων την τελευταία ημέρα των εργασιών της, έχοντας τη δυνατότητα να ακούσει τις προτάσεις των πρυτάνεων, μεταξύ αυτών και την πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τους εισακτέους και την δυνατότητα αύξησης του αριθμού ανά Σχολή και Τμήμα, ώστε να μην πληγούν περαιτέρω από την ως έχει, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Η κα Κεραμέως επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του συγκεκριμένου, ζητώντας πίστωση χρόνου ώστε να μελετηθεί από το υπ. Παιδείας.
Η κα Κεραμέως έφτασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Du Lac, όπου διεξήχθη η Σύνοδος των πρυτάνεων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιφρούρησης από δεκάδες αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του παραλιμνίου, τόσο ένστολους, όσο και με πολιτικά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε αντίστοιχες Συνόδους στο παρελθόν, αυτή τη φορά δεν υπήρξαν μαζικές συγκεντρώσεις, παρά μόνο δύο μπλοκ διαδηλωτών, το πρώτο από τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το δεύτερο από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της διοίκησης του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων είχαν μία ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρύτανη κ. Αλμπάνη και τον αντιπρύτανη Μ. Πασχόπουλο, ζητώντας να περιληφθεί στο κείμενο της Συνόδου, ως πρότασή της, η άμεση επίλυση του προβλήματος που εξακολουθεί να υπάρχει και εκκρεμεί εδώ και χρόνια, με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του μέτρου της κινητικότητας προς όφελος και όχι σε βάρος των ιδρυμάτων.
Ομιλία στη Ζίτσα
Μπορεί η υπουργός Παιδείας να απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου είχε όμως την ευκαιρία να μιλήσει και στο ITV, το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και νωρίτερα, στην εκδήλωση του δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, σταχυολογώντας εκεί τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα 2,5 χρόνια θητείας της κυβέρνησης και της δικής της παρουσίας στο υπ. Παιδείας. Στο πρώτο σκέλος ωστόσο της τοποθέτησης της, η κα Κεραμέως μίλησε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και για την δύσκολη πορεία της κυβέρνησης, που από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα κλήθηκε να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις, χωρίς όμως να αφήνει στο περιθώριο το μεταρρυθμιστικό της έργο.
«Μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, φτάσαμε σήμερα σε μία δραματική κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, που αφήνει πίσω της χιλιάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές και δραματικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και διεθνώς και όχι μόνο στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είχε ένα διττό στόχο. Να αντιμετωπίσει αφενός μία προς μία όλες τις κρίσεις που προέκυπταν και αφετέρου να συνεχίσει αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό της έργο. Ήταν και είναι μία εξαιρετικά σημαντική και δύσκολη δοκιμασία, όμως παρότι κάποιος θα μπορούσε να πει, να αφήσουμε πίσω τις μεταρρυθμίσεις, αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες δεν έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες», ανέφερε η κα Κεραμέως, που υπερασπίστηκε στη συνέχεια αναλυτικά, το έργο του υπ. Παιδείας από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα.
Έκανε ιδιαίτερη δε αναφορά, στα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, που έγινε μεν βίαια, λόγω των καταστάσεων που δημιούργησε η πανδημία, αλλά όπως αποδείχθηκε, ήταν απαραίτητη και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ