Στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που αφορά στην αγορά βιβλίων μέσω επιταγών που δίνονται σε χιλιάδες δικαιούχους.
Συνολικά έχουν εκδοθεί 150.000 επιταγές αξίας 20 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, ενώ ήδη συμμετέχουν 598 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι.
Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (βιβλία που χορηγούνται δωρεάν από το υπουργείο Παιδείας και λοιπούς δημόσιους φορείς), με έκπτωση τουλάχιστον 10% σε όλα τα βιβλία (εκτός από τα ξενόγλωσσα).
Ο Γιώργος Νταλαμάγκας, ιδιοκτήτης ενός εκ των πιο μεγάλων βιβλιοπωλείων της πόλης υπογράμμισε την σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς αυξάνει την κίνηση στα βιβλιοπωλεία και ταυτόχρονα ενισχύεται ο αναγνώστης που θέλει είτε να πάρει λογοτεχνικά βιβλία είτε να αγοράσει άλλα εκπαιδευτικά βιβλία. Το πρόβλημα βέβαια παραμένει η πληρωμή των βιβλιοπωλών που αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαρτίου.
«Είναι ένα καλό πρόγραμμα με σημαντική ενίσχυση του κλάδου αλλά το θέμα της καταβολής των χρημάτων, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι ζητούμενο για εμάς» είπε.
Την ίδια ώρα η κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών συνεχίζεται καθώς εξαιτίας της κατάστασης οι εκπαιδευτικοί ζητούν σταδιακά σχολικά είδη και όχι όπως παλιότερα που δινόταν μια λίστα και τα έπαιρναν όλα μαζί δαπανώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο «υπάρχει και από τους εκπαιδευτικούς μια σύνεση καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο για τις οικογένειες να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες στην εκκίνηση της σχολικής χρονιάς όπου χρειάζονται βιβλία, τετράδια, ξενόγλωσσα και πολλά άλλα οι μαθητές και οι μαθήτριες» είπε, ενώ σε μικρότερα επίπεδα κινήθηκε και η αγορά σχολικής τσάντας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ