Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, σε συνδυασμό με την παρουσίαση των καταγραφών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων από τις μονάδες που ανήκουν στο δίκτυο των πόλεων για την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, είναι στο επίκεντρο της ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στις 18.00 στον Πολυχώρο Δημ. Χατζής.
Η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στην οποία παίρνει μέρος και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και Εφήβων ως τοπικό κέντρο αναφοράς για την περιοχή της Ηπείρου, αποτελεί σύμφωνα με τον Κων. Κώτση, επίκουρο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής και υπεύθυνο του Κοινοτικού Κέντρου μία εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών για όσα ήδη διαπιστώνονται ως προβλήματα στην τοπική κοινωνία σε παιδιά και εφήβους και για τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος.
Στο πλαίσιο των καταγραφών τα τελευταία χρόνια σε μία ανάλυση πεδίου όπως ανέφερε ο κ. Κώτσης μεταξύ των πέντε πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα) διαπιστώνεται ένα ποσοστό 12% παιδιών και εφήβων πως αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας, ένα ποσοστό 13% εμφανίζει αγχώδεις διαταραχές και ένα ποσοστό 9% εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα.
«Τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται στα παγκόσμια δεδομένα και δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει ιδιαίτερα με βάση και τα περιστατικά που καλούμαστε να υποδεχθούμε και να αντιμετωπίσουμε στα γραφεία μας», ανέφερε ο κ. Κώτσης.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να λάβουν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση ακριβώς και εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών άσκησης σωματικής βίας από ανηλίκους, στοιχεία που καταγράφονται πια με επίσημο τρόπο σε σχετικούς δείκτες από την Αστυνομία.
«Υπάρχουν δύο παράμετροι που επιβεβαιώνουν την αύξηση των περιστατικών και στη χώρα μας και τοπικά. Η πρώτη είναι η αύξηση του αριθμού των περιστατικών που απευθύνονται σε εμάς και η δεύτερη τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τα κρούσματα βίας ανηλίκων. Στο Κοινοτικό Κέντρο στα Γιάννενα είχαμε πέρυσι 3.500 ραντεβού σε σύγκριση με 2.900 το 2022, όμως το ακόμη πιο εμφανές είναι η ποιοτική διαφορά των περιστατικών, καθώς έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες από το παρελθόν. Από την άλλη δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά της ηλικίας 14-15 ετών είναι παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα σε συνθήκες διαρκών κρίσεων, της οικονομικής πρώτα και μετέπειτα της υγειονομικής. Η κατάσταση αυτή σαφώς επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων, γιατί έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία και την καθημερινότητα των μελών της οικογένειας. Τα φαινόμενα της βίας ανηλίκων που βλέπουμε σήμερα, είναι ακριβώς οι επιπτώσεις όλων των προηγούμενων ετών που συσσωρεύτηκαν σε δύσκολες συνθήκες για πολλές οικογένειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσης.
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις
Η εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας θα κάνει η Δρ Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων και Συνδιευθύντρια της Πρωτοβουλίας, θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον κ. Θωμά Υφαντή – Καθηγητή Ψυχιατρικής, Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΙ. Την εισαγωγική τοποθέτηση στο έργο του Πρωτοβουλίας, θα πραγματοποιήσει ο κ. Κώτσης, Επίκ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Υπεύθυνος ΚοΚεΨΥΠΕ Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΙ.
Τους δύο άξονες του προγράμματος της Πρωτοβουλίας, που είναι η Βασική Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Εγγραμματισμός στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» καθώς και το πρόγραμμα Εξειδικευμένων Εκπαιδεύσεων για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα παρουσιάσουν η κα Ανδρομάχη Μητροπούλου και η κα Αλεξάνδρα Τζώτζη, αντίστοιχα, ψυχολόγοι, εκπαιδεύτριες.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την εμπειρία μιας εκπαιδευτικού που έχει λάβει μέρος στην επιμόρφωση, της κας Ανδρομάχης Παπαευσταθίου.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Μόσχος, πρώην βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού θα παρουσιάσει το έργο του ως συντονιστή του προγράμματος νεανικής συμμετοχής YES της Πρωτοβουλίας, το οποίο προάγει τη συμμετοχή των εφήβων μέσω συμβουλευτικών ομάδων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ