Τετάρτη 21.05.2025
More

    Οικολογικές και κοινωνικές προκλήσεις για τη συνύπαρξη με τα μεγάλα σαρκοφάγα

    Στα Γιάννενα η 6η Συνάντηση της Περιφερειακής Πλατφόρμας

    Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη για τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Βαλκανικής και ευρύτερα της γηραιάς Ηπείρου η 6η Συνάντηση της Περιφερειακής Πλατφόρμας Διαχείρισης και Διατήρησης των μεγάλων σαρκοφάγων ειδών που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

    Η αύξηση του αριθμού των μεγάλων σαρκοφάγων δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα ή φαινόμενο, αλλά κάτι που απαντάται σε όλη την Ευρώπη με πολλές χώρες – μέλη της, όμως να έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα διαχείρισης που συμπεριλαμβάνουν και την θήρευση ειδών της άγριας πανίδας, όπως ο λύκος ή η αρκούδα για να μετριαστούν οι πιέσεις αυτές στη συνύπαρξη με την ανθρώπινη παρουσία και την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.

    Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η εισαγγελική εντολή που δόθηκε στην Αττική για την παγίδευση ενός μεγάλου αριθμού λύκων στην Πάρνηθα και για την μεταφορά τους προς εγκατάσταση σε άλλη περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, αλλά και απορίες. Πώς μπορεί ένας εισαγγελικός λειτουργός να κρίνει και να δώσει την εντολή για μία τέτοια μετακίνηση πληθυσμού της άγριας παγίδας αγνοώντας όμως τις παραμέτρους που σχετίζονται και με το θεσμικό και το ουσιαστικό σκέλος; Και αν υποθέσει κάποιος ότι η περιοχή εγκατάστασης του αριθμού των λύκων έχει βρεθεί, τι θα γίνει αν σε εκείνη την περιοχή εκδοθεί μία άλλη εισαγγελική εντολή που θα απαγορεύει την εγκατάσταση των ειδών;

    Σε όλα τα παραπάνω, αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν στο περιθώριο της Συνάντησης των Ιωαννίνων ο Γεν. Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Ευστ. Σταθόπουλος όπως και ο επικεφαλής του Τμήματος Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ Νικ. Μπόκαρης, παίρνοντας αμφότεροι αποστάσεις από το πλαίσιο της εισαγγελικής εντολής. Από την άλλη όμως και στη Συνάντηση τονίστηκε και από τους ΄Έλληνες όπως και από τους ξένους συμμετέχοντες, ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη συνύπαρξη της ανθρώπινης παρουσίας με τα είδη της άγριας πανίδας και τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αλληλεπίδρασης που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μεγάλων σαρκοφάγων.

    Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε αρχικά πως η εθνική πολιτική και οι αποφάσεις καθορίζονται στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους που καταθέτουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. «Όμως, η φύση δε διατάσσεται γιατί έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές της ισορροπίες. Αυτό που θέλει το ΥΠΕΝ και στη Συνάντηση της εν λόγω πλατφόρμας είναι, να λάβει τα πραγματικά δεδομένα για τους πληθυσμούς, τις γνωμοδοτήσεις και στη συνέχεια να κρίνει εάν, με ποιον τρόπο και με ποιες μεθόδους μπορεί και πρέπει να παρέμβει, διασφαλίζοντας την ευημερία και των πληθυσμών της πανίδας όπως όμως και των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος.

    Δε συζητάμε για θήρευση… ακόμη

    Περισσότερο σαφής και λόγω αρμοδιότητας στο ΥΠΕΝ φάνηκε ο Νικ. Μπόκαρης, επικεφαλής του Τμήματος Άγριας Ζωής και Θήρας που τόνισε αρχικά πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό από άλλες χώρες λόγω των ιδιαιτεροτήτων όπως οι μικρές εκτάσεις στις οποίες αλληλεπιδρούν η ανθρώπινη παρουσία, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, η επισκεψιμότητα και ο αυξημένος αριθμός των ειδών της άγριας πανίδας. «Είναι αλήθεια, ότι βρισκόμαστε σε μία νέα συνθήκη που προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους. Η πρόσφατη εισαγγελική εντολή είναι πρωτοφανής και δύσκολο να εφαρμοστεί για τεχνικούς και ουσιαστικούς λόγους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα μία διαδικασία για την παγίδευση των ζώων, αλλά κυρίως να υπάρξει μία σαφής μελέτη για την εγκατάσταση αυτών σε άλλες περιοχές. Και πάλι όμως κανείς δε διασφαλίζει ότι αν μετακινήσουμε τους λύκους από την Πάρνηθα, δε θα μετακινηθούν άλλοι πληθυσμοί στην ίδια περιοχή. Με τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος συζητήσαμε και το ενδεχόμενο της θήρευσης όμως η απάντηση σε αυτό το στάδιο είναι αρνητική. Δε συζητάμε σήμερα στην Ελλάδα για τη θήρευση ειδών της άγριας πανίδας ως μέτρο μείωσης του πληθυσμού. Δεν είμαστε έτοιμοι ως χώρα να λάβουμε μία τέτοια απόφαση που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όμως σε τελείως διαφορετικές συνθήκες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθόπουλος.

    «Εισβολή» αρκούδων στον αστικό ιστό

    Αδιάψευστος μάρτυρας των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών και στη χώρα μας, στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία αντίστοιχα, κυρίως στη Φλώρινα και την Καστοριά στάθηκαν οι εικόνες που επιβεβαιώνουν την συχνή παρουσία ατόμων της άγριας πανίδας κυρίως αρκούδων εντός του αστικού ιστού. Για το θέμα αυτό και τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά μίλησε στη Συνάντηση η Μαρία Τσιατούρα, Επιθεωρήτρια Εφαρμογής της Δασικής Πολιτικής σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία αντίστοιχα. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την επικαιροποιημένη έκθεση παρακολούθησης και διαχείρισης των μεγάλων σαρκοφάγων και τις επιπτώσεις των πολιτικών της ΕΕ και της Σύμβασης της Βέρνης. Σήμερα, Τετάρτη, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το Εθνικό Πάρκο Πίνδου όπου θα παρουσιαστούν πρακτικές διαχείρισης των συγκρούσεων και της συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ