Αναβαθμίζεται η κεντρική διαχείριση και εντείνονται οι συνεργασίες Δήμων – ΦοΔΣΑ
Το επόμενο βήμα στη διαχείριση των αποβλήτων με χρονολογίες – σταθμούς το 2030 και το 2035 αντίστοιχα, για τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο και τον ΦοΔΣΑ αποτελεί το Ολιστικό Σχέδιο Χωριστής Συλλογής Αποβλήτων που παρουσιάστηκε χθες στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η έγκρισή του ήρθε σε μία χρονική στιγμή λίγο μετά την πιστοποίηση που έλαβε ο ΦοΔΣΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή και πλέον υπάρχει το περιθώριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να εγκριθεί και το επενδυτικό σχέδιο και στη συνέχεια ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις εντός του έτους. Έτσι, θα υπάρξει δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ΦοΔΣΑ που έχει τη δυνατότητα πλέον να μπει και στο κομμάτι της διαχείρισης και αποκομιδής συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους.
Σε θεωρητικό επίπεδο όσα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, παρουσία του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Γραφάκου έχουν ενδιαφέρον γιατί οδηγούν σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, για τους δήμους που επί της ουσίας κρατάνε τη διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων, των βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι) μόνο για τις κατοικίες και όχι για τις επιχειρήσεις, τα πράσινα και τα ογκώδη όπου μπορούν να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις και τέλος το Κέντρο Διαλογής και Επανάχρησης. Όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι η ανακύκλωση σε χαρτί, πλαστικό, χαρτόνι, μέταλλο, θα συλλέγονται κεντρικά από το ΥΠΕΝ, πλην των μικρών ορεινών δήμων, όπου ενισχύονται οι προγραμματικές συμβάσεις.
Επίσης, κεντρική θα είναι η διαχείριση στα βιοαπόβλητα ξενοδοχείων, εστίασης και καφέ.
Η συνολική επένδυση σε μέσα και εξοπλισμό φτάνει τα 32 εκ. ευρώ ενώ το λειτουργικό κόστος αγγίζει τα 200 ευρώ τον τόνο, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 15,8 εκ. ευρώ. Προβλέπονται ακόμη, η αναβάθμιση του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι, δύο νέες Μονάδες Βιοαποβλήτων σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, αναβάθμιση στη ΜΕΒΑ Άρτας, τέσσερις νέοι ΣΜΑ και αναβάθμιση των υφιστάμενων οκτώ ΣΜΑ.
Τόσο ο κ. Γραφάκος, όσο και ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηπείρου κ. Γεωργάκος έκαναν λόγο για μία αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των αποβλήτων στην Ήπειρο, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν και δυσκολίες και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυριότερο το έλλειμμα προσωπικού στους δήμους, αλλά και το αυξημένο κόστος.
Αυτές άλλωστε ήταν και οι βασικές επισημάνσεις όσων τοποθετήθηκαν στη συνάντηση, με την απάντηση να είναι πως εφόσον η ανακύκλωση αυξηθεί, τότε και οι δήμοι θα έχουν όφελος, αφού μελλοντικά μπορούν να μηδενίσουν τις ποσότητες υπολείμματος που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ και έτσι να μηδενιστεί και το τέλος ταφής για το οποίο σήμερα πληρώνουν ακριβά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ