Έχουν περάσει λίγες ημέρες από το θάνατο της Άννας Βούλγαρη, της μοναδικής απογόνου του ιδρυτή της δυναστείας που δημιούργησε τον κορυφαίο οίκο κοσμημάτων Bvlgari, Σωτήριου Βούλγαρη και στον τόπο καταγωγής της, την Παραμυθιά σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για την συνέχιση της επικοινωνίας των τελευταίων ετών με την οικογένεια.
Η 93χρονη Άννα ακόμη και τα τελευταία χρόνια της ζωής της, επισκεπτόταν την Παραμυθιά, είχε αναπτύξει στενές επαφές με τους εκπροσώπους του δήμου Σουλίου από την προηγούμενη δημοτική θητεία, αλλά και με κατοίκους της περιοχής.
Σε αυτήν τη σχέση άλλωστε καθοριστικός παράγοντας ήταν το γεγονός, ότι η Άννα μιλούσε και καταλάβαινε την ελληνική γλώσσα, όπως αποτυπώθηκε και στο σχετικό βιντεοσκοπημένο υλικό από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου Σουλίου με επικεφαλής την πρώην δήμαρχο και νυν αντιπεριφερειάρχη Στ. Μπραϊμη.
Η επίσκεψη έγινε τον Μάρτιο του 2019 με την αποστολή του δήμου Σουλίου να έχει σκοπό την ενημέρωση της οικογένειας Bvlgari για την αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου στην Παραμυθιά και το πώς η οικογένεια θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά σε αυτό. Η ιστορία αυτή ξεκίνησε βέβαια πολλά χρόνια πριν, όταν ένα από τα παιδιά της Άννας, επισκέφθηκε ακριβώς για τον λόγο αυτό, την Παραμυθιά, ήρθε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και εκδήλωσε το ενδιαφέρον και τη διάθεση της οικογένειας να φτιάξει από την αρχή, με δικά της έξοδα το σχολείο.
Πώς ο ΟΣΚ σταμάτησε τον οίκο Bvlgari
Ο οίκος Bvlgari μπορεί να τα κατάφερε περίφημα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και στην πορεία των ετών να δημιούργησε μία πραγματική αυτοκρατορία, με ένα brand name αξίας πολλών δισ., δεν κατάφερε όμως να τα βγάλει πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία.
Όταν η οικογένεια εξέφρασε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανακατασκευή του παλιού σχολείου της Παραμυθιάς, που είχε προσφέρει στην πόλη, ο Σωτήριος Βούλγαρης, οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Είχαν φτάσει μάλιστα σε αρκετά προχωρημένο σημείο, αφού η οικογένεια είχε παρουσιάσει και σχέδια για το κτήριο και πώς αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παράλληλα και ως εργαστήριο προβολής και εκμάθησης για τη δημιουργία κοσμημάτων. Όταν όμως χρειάστηκε να ενημερωθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, η προσπάθεια έμεινε στη μέση, αφού ο ΟΣΚ ζήτησε από την οικογένεια να καταθέσει σε λογαριασμό του το ποσό της δωρεάς και στη συνέχεια θα αναλάμβανε ο ίδιος τον τρόπο αξιοποίησής του… Η οικογένεια «πάγωσε» τα σχέδιά της τότε, χωρίς ωστόσο οι επαφές με την τοπική κοινωνία να σταματήσουν.
Η συνάντηση τον Μάρτιο του 2019
Όπως ανέφερε η κα Μπραΐμη αρκετά χρόνια μετά και ενώ η Άννα συνέχιζε να επισκέπτεται την Παραμυθιά, ωρίμασε εκ νέου η πρόταση για την ανακατασκευή του σχολείου, σε μία διαφορετική όμως βάση.
«Ενημερώσαμε την οικογένεια, ότι προχωράμε στην ανακατασκευή του κτηρίου, χωρίς όμως να τους ζητήσουμε τίποτε. Εκπονήθηκαν οι μελέτες, βρήκαμε χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες και όταν φτάσαμε σε προχωρημένο στάδιο, λίγο πριν τη δημοπράτηση επισκεφθήκαμε την οικογένεια στην Ιταλία, για να τους ενημερώσουμε. Τους ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, ότι αυτό που θέλουμε, είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία μίας αίθουσας του σχολείου, που θα έχει το όνομα του Σωτηρίου Βούλγαρη, σε αίθουσα τέχνης, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Δε χρειάζεται να ενισχύσουν με χρήματα την προσπάθεια, αλλά να αποφασίσουν αυτοί με ποιον τρόπο θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί μία αίθουσα προβολής της επεξεργασίας, του σχεδιασμού και της δημιουργίας κοσμημάτων, ένας εκθεσιακός χώρος όπου θα μπορούν να γίνονται περιοδικές εκθέσεις, αντίστοιχες με αυτές που διοργανώνει ο οίκος και η ανταπόκρισή της οικογένειας και προσωπικά της Άννας, ήταν συγκινητική», ανέφερε η κα Μπραΐμη.
Ο δήμος Σουλίου καλείται πλέον να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, αφού όπως αναφέρει η κα Μπραΐμη, τα διαδικαστικά έχουν ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ