Δευτέρα 20.01.2025
More

    Όταν η τεχνολογία διασυνδέεται με την επιχειρηματικότητα

    Το Πανεπιστήμιο προωθεί τη λειτουργία του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, με ενδιάμεσο σταθμό την Περιφέρεια

    Η ανάπτυξη του οικοσυστήματος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στα Ιωάννινα πέραν των προφανών αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί και των προοπτικών που έχουν γίνει γνωστές, οδηγεί και στην επίτευξη ενός διαχρονικού στόχου για την τοπική κοινωνία.

    Η σύνδεση της πόλης με την ευρεία της έννοια με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαρκές επίδικο, στην πράξη όμως ελάχιστα πράγματα έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτός από κάποιες αποσπασματικές ενέργειες.

    Οι προοπτικές αυτές φαίνεται πως διαμορφώνοντα πλέον σε διαφορετικό και περισσότερο υλοποιήσιμο επίπεδο, κάτι που έγινε ευκρινές στην ημερίδα που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με την Google και την ομάδα c.ioannina το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

    Οι ειδήσεις ήρθαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από τον αντιπρύτανη κ. Ματίκα, που έκανε γνωστό πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το ίδρυμα προωθεί την άμεση λειτουργία του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και τη διασύνδεσή του με την τοπική επιχειρηματικότητα, με ενδιάμεσο σταθμό την Περιφέρεια.

    Πρόκειται όπως ανέφερε, για τη λειτουργία ενός «δίδυμου γραφείου» το οποίο ως προς το Πανεπιστήμιο θα παράγει το οικοσύστημα και τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ στο επίπεδο της Περιφέρειας θα συνδέεται με την τοπική και όχι μόνο, επιχειρηματικότητα.

    Ο κ. Ματίκας τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πρώτων της χώρας στην παραγωγή γνώσης από πρωτότυπη έρευνα, ενώ οι φοιτητές πολλών Τμημάτων όπως της Πληροφορικής ή των Μηχανικών Επιστήμης Υλικών έχει παρατηρηθεί ότι βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση πριν ακόμη ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πάρουν το πτυχίο στα χέρια τους. Επίσης έκανε γνωστό πως εξελίσσεται η διαδικασία σύστασης του πρώτου τεχνοβλαστού (spin – off) στο Πανεπιστήμιο, στον οποίο θα μετέχουν εταιρείες με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.

    Οι αναφορές στο τοπικό οικοσύστημα

    Εκ μέρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ο Πρόδρομος Τσιαβός στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα που συνάντησαν οι άνθρωποι του Ιδρύματος όταν ξεκίνησαν να σχεδιάζουν και να στήνουν την έκθεση Plasmata. «Μπορεί να ακούγαμε διάφορα, όμως τότε αντιληφθήκαμε τι θα πει να βρισκόμαστε σε μία πόλη, που αναπτύσσει ένα περιβάλλον καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αντίστοιχα, με τον πρώτο να στέκεται στην ένταξη του δήμου Ιωαννιτών στη λίστα των 100 ευρωπαϊκών πόλεων, που μετέχουν στο εγχείρημα της Κλιματικής Ουδετερότητας και τον περιφερειάρχη να αναφέρεται στο ιστορικό των συζητήσεων για τη δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας από την Περιφέρεια.

    Εκεί θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι έδωσε και τη δεύτερη είδηση της ημέρας, καθώς στην αναζήτηση των πόρων που απαιτούνται για την κάλυψη της δαπάνης των 50 εκ. ευρώ για το Πάρκο, ο κ. Καχριμάνης είπε πως εκτός του 50% που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και την πρώτη θετική απάντηση της ΕτΕΠ για το 25% της χρηματοδότησης, οι συζητήσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση και με την Τράπεζα Ηπείρου, για το 12,5% της υπολειπόμενης δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση, αν υπάρξει οριστική συμφωνία με την ΕτΕΠ και την Τράπεζα Ηπείρου, τότε η Περιφέρεια θα συνεχίσει να αναζητά χρηματοδότηση σε ποσοστό 12,5% επί της συνολικής δαπάνης.

    Από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ο κ. Χάρης Βασιλείου αναφέρθηκε στο έργο της «Ψηφιακής Καινοτομίας», που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και στοχεύει στην υποστήριξη μίας νέας γενιάς υπηρεσιών, για τη διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών με τις επιχειρήσεις.

    Τέλος, ο Τάσος Κούτλας ως εκπρόσωπος της ομάδας c.ioannina, που απαρτίζεται από «ψηφιακούς νομάδες» που ζουν κι εργάζονται στα Ιωάννινα πρότεινε τη σύσταση ενός φορέα που θα συντονίζει τους τοπικούς φορείς ώστε να προβάλλει την πόλη ως τεχνολογικό προορισμό και να βοηθά στην προσέλκυση και άλλων επιχειρήσεων στην περιοχή.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ