Παρασκευή 22.11.2024
More

    Όταν ο χορός είναι γραμμένος από την ιστορία

    Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας για τις προσπάθειες του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου

    Πριν την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, το να κάνει επίσημες παρουσίες ή παραστάσεις ένα Τμήμα Παραδοσιακών Χορών ήταν κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο.

    Το τμήμα Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου των Ιωαννίνων έχει τη δική του μοναδική ιστορία και είναι συνδεδεμένο με όλες τις μεγάλες στιγμές της πόλης. Οι εμφανίσεις του, άλλωστε, συγκέντρωναν εκατοντάδες θεατές ενώ οι εκδηλώσεις που οργάνωνε γέμιζαν αίθουσες και πλατείες.

    Εδώ και ένα χρόνο όμως, οι εμφανίσεις του τμήματος είναι κάτι σπάνιο ως ανύπαρκτο. Η πανδημία τα σάρωσε όλα!

    Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας ένας εκ των δυο υπευθύνων- ο άλλος είναι ο Νίκος Νούσιας, Υπεύθυνος Τμήματος παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο και το συγκεκριμένο τμήμα. Ωστόσο, μια νότα αισιοδοξίας, και για αυτόν τον πολύπαθο χώρο των χιλιάδων συλλόγων και δασκάλων καθώς και εκατοντάδων χιλιάδων χορευτών, έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες από το διεθνώς βραβευμένο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων, το οποίο προσεκλήθη από τηλεοπτική εκπομπή (σταθμού προβολής και παραγωγής ντοκιμαντέρ) που είναι αφιερωμένη στην ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τόπων της Ελλάδας, συνδράμοντας για μια ακόμη φορά στην προβολή των Ιωαννίνων.

    Λόγω της πολυεπίπεδης εμπειρίας των στελεχών του συμμετείχε σε σκηνές αναπαράστασης (και όχι χορού) που αφορούσαν σε συγκεκριμένη θεματολογία της οθωμανικής περιόδου.

    Αξίζει να τονιστεί ότι και περσι ειχε προσκληθεί από την ίδια παραγωγή σε εκπομπή που ειχε θέμα την εποχή του Αλή Πασά.

    «Η συγκεκριμένη παρουσία εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Τμήματος, έστω και μέσα από τις αναπόφευκτες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, να έχει δράσεις στα πλαίσια του εορτασμού για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.

    Αλώστε τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών είναι αυτονόητο οτι έχουν κατά κύριο λόγο αναφορά σε εκείνη την περίοδο της ιστορίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γκαρτζονίκας λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν, ως τμήμα, καμία πρόσκληση για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

    Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι το Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων ήταν από τα ελάχιστα που λειτούργησαν το Φθινόπωρο με τις διατάξεις που προβλέπονταν από τις σχετικές αποφάσεις όπως μάσκα καθ ‘ολη τη διάρκεια του μαθήματος, αποστάσεις δυο μέτρων χωρίς καμία επαφή, συγκεκριμένος αριθμός χορευτών κλπ

    Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ έλαβαν μέρος τηρώντας όλα όσα προβλέπουν οι ειδικές διατάξεις για την ασφάλεια από τον ιο σε τηλεοπτικά γυρίσματα, όπως rapid tests, μάσκα και αποστάσεις εκτός των γυρισμάτων κλπ.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ