Κυριακή 19.01.2025
More

    Πάγωμα των αδειών και ενεργή συμμετοχή των δήμων

    Τι ζητά η ΠΕΔ Ηπείρου για τα αιολικά πάρκα

    Ενεργό ρόλο και λόγο στις αποφάσεις για τη χωροθέτηση και τις αδειοδοτήσεις από τη ΡΑΕ, αιολικών πάρκων και εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών, διεκδικεί η ΠΕΔ Ηπείρου, που συζήτησε το θέμα σε συνεδρίασή της το μεσημέρι της Τρίτης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη λίστα που επικαιροποιήθηκε από τη ΡΑΕ για τις αρχικές αδειοδοτήσεις σε περιοχές της Ηπείρου.

    Ενόψει της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, από την Πολιτεία, η ΠΕΔ Ηπείρου ζητά να «παγώσουν» άμεσα όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ και ταυτόχρονα να υπάρξει διαδικασία τεκμηρίωσης της υφιστάμενης κατάστασης, με την ανάλυση του εάν έχουν επιτευχθεί ή όχι οι στόχοι που καλείται να καλύψει η χώρα.

    Οι αιρετοί, μέλη της ΠΕΔ Ηπείρου από όλη την Ήπειρο συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα, που τέθηκαν και κυρίως στο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ως εκφραστής των τοπικών κοινωνιών, δεν θα πρέπει απλώς να ενημερώνεται, αλλά να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της για κάθε αντίστοιχη παρέμβαση στα διοικητικά όρια των δήμων.

    Ακόμη, με την ομόφωνη απόφασή της, αν και σε κάποια σημεία εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις, η ΠΕΔ ζητά την αναθεώρηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, τόσο πριν την κατασκευή των έργων όσο και κατά την λειτουργία τους, με αύξηση του προβλεπόμενου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων. Να εξορθολογιστεί επίσης, ο τρόπος απόδοσης αυτών των οικονομικών ωφελημάτων ώστε να κατευθύνονται συνολικά στις περιοχές που θίγονται από τα αιολικά έργα και όχι μόνο στις Κοινότητες που φιλοξενούν τις ανεμογεννήτριες.

    Υψόμετρο

    Η πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ κ. Ντακαλέτση, να υπάρχει ένα υψομετρικό «κατώφλι» στα 1000 μέτρα, πάνω από το οποίο να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών, συνάντησε αντιδράσεις, από δημάρχους, όπως ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, που σημείωσε, ότι δε θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι όλες οι περιοχές είναι ίδιες, αλλά ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Έτσι, στην απόφαση στην οποία κατέληξε η ΠΕΔ Ηπείρου, αναφέρεται, ότι ο σχετικός περιορισμός να ισχύει μόνον εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα για την αποφασιστική γνώμη των δήμων στις αιτήσεις εγκατάστασης ΑΠΕ.

    Αυτονόητα τέλος, στην απόφαση σημειώνεται, ότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε περιοχές όπως Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί και περιοχές Natura.

    Τέλος, να δημιουργηθεί «κουμπαράς» με μέρος από τα ακαθάριστα έσοδα για κάθε έργο ΑΠΕ, ώστε με το πέρας της κάθε επένδυσης ο κάθε δήμος να μπορεί με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του τοπίου.

    Έντονες αντιδράσεις

    Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου με αφορμή τα αιτήματα αδειοδότησης έργων ΑΠΕ από πολλές εταιρείες, για περιοχές στα διοικητικά όρια δήμων της Ηπείρου. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα τα δημοτικά συμβούλια Μετσόβου, Ζαγορίου και Δωδώνης έχουν εκφράσει με αποφάσεις τους τις αντιρρήσεις τους επί της διαδικασίας αλλά και επί των συγκεκριμένων προτάσεων, κάτι που έκαναν και οι δήμαρχοι Κ. Τζαφέας, Γ. Σουκουβέλος και Χρ. Ντακαλέτσης στη χθεσινή συνεδρίαση. Από το σύνολο πάντως των δημάρχων που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επισημάνθηκε, ότι κανείς δεν τάσσεται εκ των προτέρων ενάντια στις ΑΠΕ, όμως είναι μείζον και κρίσιμο το ζήτημα της σύμφωνης γνώμης των τοπικών κοινωνιών.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η πλειοψηφία των έργων αυτών αποτελούν βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα και βάση της ισχύουσας κατάταξης, οι άδειες για έργα κατηγορίας Α1 (άνω των 60MW) δίνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για έργα κατηγορίας Α2 (από 10 ως 60 MW) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και για έργα κατηγορίας Β (από 0 μέχρι 10 MW) από τις Περιφέρειες. Ο κ. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε παρωχημένο το μοντέλο απόδοσης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, καθώς όταν θεσμοθετήθηκε υπήρχε ανάγκη για τέτοια έργα ώστε να πιάσει τους ενεργειακούς στόχους η χώρα μας, τώρα αντίθετα εξυπηρετούν κυρίως τους οικονομικούς στόχους των εμπλεκόμενων εταιρειών.

    Ένα καλό παράδειγμα

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Πωγωνίου Κων. Καψάλη, με δεδομένη την εγκατάσταση και λειτουργία του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή αιολικού πάρκου στη χώρα, στα όρια των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας αντίστοιχα. Ο κ. Καψάλης τόνισε, ότι δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και ωφέλειες σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν  και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και τη βελτίωση των οικονομικών των δήμων, αλλά και τεχνικές παρεμβάσεις που βοηθούν το φυσικό περιβάλλον.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ