Πέμπτη 13.02.2025
More

    Πανεπιστήμιο και Unicef ενώνουν δυνάμεις για τα παιδιά

    Μνημόνιο Συνεργασίας που προβλέπει τη σύσταση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού συνυπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Unicef

    Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συσταθεί και θα λειτουργήσει το Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη συνεργασία του ακαδημαϊκού ιδρύματος και της Unicef.

    Το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Unicef Ελλάδος, από την πρύτανη Άννα Μπατιστάτου και τον δρ Χασάν Χαλίλ, διπλωματικό εκπρόσωπο της Unicef στην Ελλάδα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μία εξέλιξη που αφενός περιγράφεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ιδρύματος.

    Στην αντιφώνησή του ο Χασάν Χαλίλ μετέφερε την ικανοποίηση της αντιπροσωπείας της Unicef στην Ελλάδα για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να είναι το όγδοο κατά σειρά ακαδημαϊκό ίδρυμα στη χώρα που συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό και αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της συνεργασίας.

    Αυτοί είναι, η προβολή των δράσεων και της σημασίας που έχει για την κοινωνία η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, η ενίσχυση της πανεπιστημιακής έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση όπως όμως και η διδασκαλία.

    Ο Γ. Χαλίλ

    Στις δηλώσεις του Διπλωματικού Εκπροσώπου της UNICEF  στην Ελλάδα, Γασάν Χαλίλ επισημαίνεται:

    «Η ιδέα των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: o πρώτος είναι η προώθηση των δικαιωμάτων του Παιδιού στην κοινωνία, σε σχέση κυρίως με τα σχολεία, τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες.  Ο δεύτερος πυλώνας είναι η έρευνα επάνω στα δικαιώματα του Παιδιού και ο τρίτος πυλώνας είναι η διδασκαλία των δικαιωμάτων του Παιδιού στα Πανεπιστήμια.

    Σχετικά με τον πρώτο, την προώθηση, έχουμε ήδη δει σε κάποια από τα Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, από τα εφτά που έχουμε ήδη ιδρύσει (με πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα εκείνο που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας) τη σύνδεση μεταξύ των Κέντρων και των σχολείων, προωθώντας τα δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και τη σύνδεση των Κέντρων Δικαιωμάτων με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με αιχμή την πρωτοβουλία ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό».

    Ανέφερε ακόμα ότι η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα, κ. Μπέση, «υιοθέτησε επίσης σήμερα αυτή την πρωτοβουλία, που σημαίνει ότι το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και η UNICEF θα υλοποιησουν αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία διότι πολλά παιδιά υποφέρουν στα σχολεία, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα, εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμού (bullying)».

    «Σε σχέση με την έρευνα, ποιος είναι σε καλύτερη θέση να διεξάγει έρευνα από τα Πανεπιστήμια; Kαι το όραμα είναι ότι η Βουλή μαζί με την κυβέρνηση θα απευθύνονται στα Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στα Πανεπιστήμια όποτε θέλουν να νομοθετήσουν για τα δικαιώματα του Παιδιού ή όταν θέλουν να λάβουν αποφάσεις  για τα παιδιά και να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών στην κοινωνία», πρόσθεσε.

    «Ο τρίτος πυλώνας είναι η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων του Παιδιού στη διδασκαλία των Πανεπιστημίων, και επάνω σε αυτό θα δουλεύει η UNICEF μαζί σας στενά και μαζί με άλλα Κέντρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα για την διάδοση των δικαιωμάτων του Παιδιού στις σχολές».

    Ανέφερε ακόμα στις 4 Απρίλη θα διοργανωθεί η πρώτη συνάντηση δικτύωσης για τα Κέντρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενώ στις 6 και 7 Ιουνίου, θα διεξαχθεί ένα Διεθνές Συνέδριο για τον ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην προώθηση των δικαιωμάτων του Παιδιού.

    Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων αναφέρθηκαν επίσης η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Αικατερίνη Πλακίτση, η Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Νικολέττα Τσιτσανούδη

    καθώς και η κα Αμαρυλλίς Στεργίου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών που ήταν και εκείνη που κατέθεσε τη σχετική πρόταση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ