Σάββατο 26.07.2025
More

    Πάνω από 100 παραβάσεις στην Ήπειρο για μη χρήση κράνους

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.

    Ειδικότερα, κατά την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (14-20/7/2025) πραγματοποιήθηκαν 22.090 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 2.180 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 147 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής) καθώς και 377 παραβάσεις σε επιβάτες. Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 2.014 αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 114 διανομείς), 353 επιβάτες δίκυκλων, 118 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 46 οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).

    Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις: 834 στην Αττική, 248 στα Ιόνια Νησιά, 234 στη Δυτική Ελλάδα, 217 στη Θεσσαλονίκη, 206 στο Νότιο Αιγαίο, 137 στην Πελοπόννησο, 118 στην Κρήτη, 108 στην Κεντρική Μακεδονία, 103 στη Θεσσαλία, 102 στην Ήπειρο, 95 στη Στερεά Ελλάδα, 78 στο Βόρειο Αιγαίο, 64 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 13 στη Δυτική Μακεδονία.

    Υπενθυμίζεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ