Ο Δήμος Ιωαννιτών παρουσίασε τη μελέτη για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΗ στα Ιωάννινα. Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής ανάπτυξης και χωροταξικής οργάνωσης του Δήμου, με την ενεργή συμμετοχή φορέων και πολιτών.
Κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας ως ένα κομβικό βήμα για τον σχεδιασμό του μέλλοντος της πόλης.
Όπως υπογράμμισε, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν αφορά μόνο τη δόμηση και τις χρήσεις γης, αλλά την ίδια την ταυτότητα της πόλης και την προοπτική της για τις επόμενες δεκαετίες. Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι σύγχρονες πόλεις μετασχηματίζονται συνεχώς υπό την επίδραση κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, περιβαλλοντικών προκλήσεων και των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών των πολιτών.
Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως ένα σύγχρονο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού με αναπτυξιακό χαρακτήρα, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού, ανθεκτικού και ανθρώπινου αστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής στις νέες προκλήσεις που περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και τις κοινωνικές ανισότητες.
Όπως ανέφερε, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα επιτρέψει στον Δήμο να οργανώσει το σύνολο του σχεδιασμού του σε ένα ενιαίο και δεσμευτικό πλαίσιο, που θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, προσφέροντας έναν σαφή οδικό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαμορφώσουν το μέλλον των Ιωαννίνων για πολλά χρόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το νέο πολεοδομικό σχέδιο θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ, Γιάννης Τσίγκρος, υπογράμμισε τη σημασία του πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς τα Ιωάννινα στερούνται ενός επικαιροποιημένου πλαισίου από το 1987. Παράλληλα, τόνισε πως η εκπόνηση του ΤΠΣ συνδέεται και με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση του Λεκανοπεδίου.
Η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Μαρία Κεφάλα στον χαιρετισμό της έκανε λόγο για μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή μας με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα την πρώτη εκδήλωση – παρουσίαση της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Ιωαννίνων, «ώστε να δούμε πως μπορεί να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο έτερος βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε:
«Για πάρα πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα κάναμε τα πράγματα ανάποδα: πρώτα έρχονταν οι αυθαιρεσίες και μετά προσπαθούσαμε να βάλουμε τάξη. Με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια επιτέλους η χώρα αποκτά ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης ΤΠΣ σε όλη τη χώρα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης της ιδιοκτησίας των πολιτών».
Κατά την παρουσίαση της μελέτης, εξειδικευμένοι μελετητές ανέλυσαν την πορεία συλλογής στοιχείων από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και την υλοποίηση έργων υποδομής, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, την πολεοδομική οργάνωση, τις ανάγκες οριοθέτησης και πολεοδόμησης οικισμών, την επάρκεια κοινωνικών υποδομών, όπως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, πρόνοιας, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.
Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Παπαδήμα, Γενική Συντονίστρια της μελετητικής ομάδας, επισήμανε ότι με βάση τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας σαφής και ολοκληρωμένος χάρτης που θα βάλει τάξη στο μέχρι σήμερα κατακερματισμένο θεσμικό πλαίσιο των Προεδρικών Διαταγμάτων.
Η ίδια τόνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή για σχόλια από πολίτες και φορείς, ενώ έκανε γνωστό ότι περίπου τον Αύγουστο, θα παρουσιαστούν τα πρώτα σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ώστε στη συνέχεια, με την οριστικοποίηση της πρότασης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), το σχέδιο να περάσει από τη διαδικασία θεσμοθέτησης μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή σε ότι αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου, ενώ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού το 2009 αντιμετωπίζονται με σύγχρονο και ενιαίο τρόπο τα χωρικά ζητήματα του λεκανοπεδίου τα οποία εκρεμμούν εδώ και δεκαετίες.
Ακολούθησε μια σειρά τοποθετήσεων – ερωτήσεων από εκπροσώπους φορέων, μηχανικών κ.α.
Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Δήμου, επιστημονικών φορέων και τοπικής κοινωνίας για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δεσμευτικού πλαισίου ανάπτυξης, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα και θα αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες δεκαετίες.