«Μέγα λάθος» χαρακτήρισε ο Αλ. Καχριμάνης την επιλογή του ΔΕΔΔΗΕ να εισάγει τσιμεντένιες κολόνες για τα δίκτυά του
Τις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος προφανώς όμως και του ΔΕΔΔΗΕ αναμένει και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και οι δασεργάτες σε πέντε νομούς της χώρας μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, σχετικά με την αλλαγή των αποφάσεων που αφορούν στην προμήθεια στύλων για το δίκτυο μέσης τάσης.
Η υπόθεση δεν είναι καινούργια, αλλά έρχεται από το παρελθόν και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν μετά το 2015 ο ΔΕΔΔΗΕ άρχισε να προμηθεύεται τσιμεντένιες κολόνες από το εξωτερικό για την ανάπτυξη των δικτύων του, βάζοντας τέλος στην προμήθεια των ξύλινων στύλων από την Ελλάδα που αποτελούσαν βασική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες οικογένειες δασεργατών. Το βασικό επιχείρημα του ΔΕΔΔΗΕ ήταν και είναι πως οι ξύλινοι στύλοι δεν καλύπτουν τις βασικές προδιαγραφές καθώς δεν είναι βιολογικά εμποτισμένοι.
Ο κ. Καχριμάνης που ενημέρωσε σχετικά για το θέμα την υφυπουργό Περιβάλλοντος Αλ. Σδούκου στην πρόσφατη παρουσία της στα Γιάννενα, χαρακτήρισε ψευδές το επιχείρημα του ΔΕΔΔΗΕ γιατί υπάρχουν εμποτιστήρια στην Ελλάδα που μπορούν να καλύψουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Η διαφορά είναι πως οι ξύλινοι στύλοι κοστίζουν 300 ευρώ και οι τσιμεντένιοι 1300 ευρώ. Αυτό που γίνεται, είναι μέγα λάθος και το έχουμε πει στα συναρμόδια υπουργεία, ότι πρέπει να αλλάξει. Κάποια στιγμή στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις και ισορρόπησε το σύστημα, στην πορεία όμως άρχισαν να φέρνουν στύλους από τη Φινλανδία. Έχουμε δασεργάτες που ζουν από το επάγγελμα αυτό στους νομούς Ιωαννίνων, Γρεβενών, Τρικάλων, Καστοριάς και Δράμας και ζητάμε να αλλάξει άμεσα η κατάσταση αυτή», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος
Με αφορμή τέλος τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται στην Πρέβεζα για τη χάραξη του παραλιακού ποδηλατόδρομου, ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών για την κατασκευή του έργου, λέγοντας πως όταν ξεκινά ένα έργο, έχει αδειοδοτηθεί για το σύνολο των μελετών που έχουν εγκριθεί και αυτό εφαρμόζεται. «Το βασικό που εξετάσαμε πάντως είναι αν υπάρχει περίπτωση ο ποδηλατόδρομος σε κάποια σημεία να εφάπτεται με το οδικό δίκτυο, όταν αυτό θα αναβαθμιστεί και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές αυτό μπορούμε να το δούμε, αλλά είναι ένα έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες για το Μονολίθι, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό, απλώς κάποιοι έχουν μία μόνιμη σκέψη στο μυαλό τους, ότι δε θέλουν να γίνει ποτέ, τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ