Κυριακή 19.01.2025
More

    Πλέγμα δράσεων για την προστασία της άγριας πανίδας

    Το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν και αφορούν σε θέματα παρακολούθησης των ειδών, διαχείρισης της ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της άγριας πανίδας με τη χρήση καινοτόμων μέτρων, που στοχεύουν στη μείωση των συγκρούσεων με τον άνθρωπο, αποτέλεσαν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ το πρωί της Παρασκευής.

    Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα του έργου στο πλαίσιο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ του υπ. Περιβάλλοντος που σύμφωνα με τα στελέχη της Μονάδας ήταν εξαιρετικά σημαντικά παρότι προέκυψαν αστάθμητοι παράγοντες που επηρέασαν το ίδιο το πρόγραμμα όπως ήταν η πανδημία, αλλά και μετάβαση στη νέα διοικητική δομή από τους Φορείς Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ υπό κεντρική διοίκηση.

    Το στοίχημα ωστόσο σύμφωνα με τον Μιχάλη Βάκκα, προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου κερδήθηκε για τα στελέχη της Μονάδας με κύρια επιτυχία το σύνολο των πιλοτικών δράσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν και οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και στη νέα προγραμματική περίοδο, αλλά επίσης θα σχεδιαστούν και νέες.

    Τέτοιες δράσεις όπως ανέφεραν ο κ. Βάκκας όσο και ο Θαν. Κοράκης, περιβαλλοντολόγος και στέλεχος της Μονάδας ήταν η απόκτηση σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, σκύλων ειδικά εκπαιδευμένων για την απώθηση αρκούδων από κατοικημένες περιοχές, μελέτες για άγνωστα είδη της πανίδας όπως ο λοφιοφόρος τρίτωνας και διαχειριστικά μέτρα για την παρουσία του ηλιόψαρου, ενός ξενικού είδους στη λίμνη Πηγών Αώου.

    «Μπορούμε να πούμε με χαρά και υπερηφάνεια ότι η Μονάδα ανταπεξήλθε πλήρως σε αυτό που ανέλαβε και παρά τις δύσκολες συνθήκες έφτασε στο τέλος μία σειρά σημαντικών δράσεων. Ό,τι τυχόν δεν έγινε, δεν οφείλεται σε δική μας ευθύνη ή αβλεψία. Είναι η πρώτη φορά όμως που πιλοτικές δράσεις όπως αυτές που αναπτύξαμε, δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και παρότι είναι νωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα, είμαστε σίγουροι, ότι θα λειτουργήσουν ως παρακαταθήκη για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Βάκκας.

    Η μελέτη για τον άγνωστο τρίτωνα

    Μία από τις πιλοτικές δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν και η διερεύνηση της κατανομής και της κατάστασης διατήρησης του Μακεδονικού τρίτωνα και των ενδιαιτημάτων του στην Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με τον Κων. Σωτηρόπουλο, Δρ Βιολογίας Αναπλ. Καθηγητή στο Εργαστήριο Μοριακής Οικολογίας και Γενετικής Διατήρησης του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μιλά για το αποτέλεσμα της έρευνας για τον άγνωστο στο ευρύ κοινό, τρίτωνα που διαφέρει σημαντικά από τον αλπικό τρίτωνα που απαντάται στις αλπικές λίμνες.

    «Αυτό που βρήκαμε είναι δύο πληθυσμιακές ομάδες γενετικά διαφοροποιημένες μεταξύ τους που δείχνει ένα υψηλό επίπεδο βιοποικιλότητας παρά τις σημαντικές πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα, την ανεξέλεγκτη βόσκηση αλλά και τις επίσης ανεξέλεγκτες απελευθερώσεις ιχθυοπληθυσμών. Είναι ένας μεγαλόσωμος τρίτωνας, η παρουσία του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ενώ έχει αναγνωριστεί ως είδος προτεραιότητας για την Ε.Ε», ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ