Το αδιαχώρητο στους δρόμους της πόλης για τις Τζαμάλες – Πλήθος κόσμου γιόρτασε τα κούλουμα στα Λιθαρίτσια
Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που βρέθηκαν το τριήμερο της Αποκριάς, στα Γιάννενα και στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά ο νομός Ιωαννίνων και η πόλη να αποτελέσουν έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, βρέθηκαν το τριήμερο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, για να δουν από κοντά το έθιμο της Τζαμάλας, αλλά και τα καρναβάλια που έγιναν σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου.
Τα ξενοδοχεία και καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή είχαν εδώ και αρκετές εβδομάδες υψηλές πληρότητες, ενώ ο καλός καιρός βοήθησε στο να γεμίσουν την Κυριακή και την Δευτέρα και τα καταστήματα εστίασης.
Το βράδυ της Κυριακής, οι Τζαμάλες φώτισαν την αποκριάτικη νύχτα από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, ο χορός σε δύο και τρεις κυκλωτικές σειρές ξεκίνησε για να κρατήσει ως αργά.
Το λαϊκό δρώμενο και η παράδοση της φωτιάς στις συνοικίες της πόλης έγινε για μία ακόμα χρονιά την Κυριακή στα Γιάννενα το επίκεντρο της γιορτής για χιλιάδες κόσμου, κατοίκων της πόλης και επισκεπτών με μάσκες και μεταμφιέσεις ή χωρίς, μεγάλους και κυρίως πολλά παιδιά και νέους να γιορτάζουν την αποκριά και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη δύναμη της ζωής να μεταμορφώνει την ύπαρξη και τη συλλογική πορεία σε κάτι καλύτερο, να δίνει έμπνευση για την επόμενη ημέρα, να ωθεί στη συνέχεια, στον αγώνα για το καλύτερο.
Πάνω από 60 φωτιές άναψαν στο λεκανοπέδιο με τη φροντίδα του Δήμου και των πολιτιστικών συλλόγων και έδωσαν την ευκαιρία για μια γιορτή με χορό, μουσική και ευχάριστες στιγμές στους χιλιάδες ανθρώπους που πέρναγαν από τζαμάλα σε τζαμάλα σε όλη την πόλη.
Παράλληλα, την τιμητική της στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο λεκανοπέδιο έχει την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 2 Μαρτίου η Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας αφού εκτός από το Καρναβάλι Κατσικά λαμβάνει χώρα και το Λογγαδιώτικο καρναβάλι την ίδια μέρα.
Ένα καρναβάλι που παραμένει σταθερό επί δεκαετίες και διοργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λογγάδων υπό την αιγίδα της Δ. Κοινότητας Λογγάδων του Δήμου Ιωαννιτών.
Τα κούλουμα
Παράλληλα, το πέρασμα από την αποκριά στη σαρακοστή είναι κι ένα συλλογικό κάλεσμα, μία αλλαγή με τον σκοπό όμως τον ίδιο, τη σημασία που έχει η ζωή, οι ανθρώπινες αξίες το κοινοτικό πνεύμα.
Η Καθαρά Δευτέρα ιδιαίτερα στις πόλεις μας γίνεται μέσα σε αυτό το πνεύμα μια γιορτή της συνάντησης, όπως αυτή που διοργάνωσε για μία ακόμα χρονιά στα Λιθαρίτσια ο Δήμος Ιωαννιτών.
Χιλιάδες Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες, μικροί και μεγάλοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα από νωρίς το μεσημέρι και συμμετείχαν στη γιορτή που έστρωσε ένα μεγάλο τραπέζι με προσφορά σαρακοστιανού φαγητού για όλους.
Στη συλλογική ανάγκη για αλληλεγγύη και την κοινή προσπάθεια που απαιτείται στους δύσκολους καιρούς που ζούμε αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 5/3/2025