Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές στην ανησυχία των κατοίκων και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί για τις επιπλέον επιπτώσεις της παρέμβασης στην παραλία του Μονολιθίου, ήταν οι απαντήσεις της Περ. Αρχής στο βασικό επίδικο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στα σημεία όπου έγιναν επεμβάσεις και στη συνέχεια «ακυρώθηκαν» λόγω της απόφασης αλλαγής της χάραξης του ποδηλατόδρομου.
Ούτε για το ένα όμως – την αλλαγή χάραξης – δόθηκαν σαφείς απαντήσεις για τα ακριβή όρια της ποδηλατικής διαδρομής, ούτε όμως για το δεύτερο που είναι η αποκατάσταση στην αρχική της μορφή, στην παραλία του Μονολιθίου. Μάλιστα μετά από μία έντονη συζήτηση, στην οποία πρωτοστάτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας πολιτών από την Πρέβεζα διατυπώθηκαν από τον περιφερειάρχη, συγκεκριμένες προτάσεις που μάλλον μεγαλύτερη σύγχυση δημιούργησαν, παρά τις ανησυχίες μετρίασαν.
Και αυτό γιατί όπως ανέφερε, ενώ για την αλλαγή της χάραξης, υπάρχει η αρχική συμφωνία με τη Διαχειριστική Αρχή του ΤΕΕ αλλά και στη βάση της πληρωμής από την Περιφέρεια, τυχόν επιπλέον κόστους, στο ζήτημα της αποκατάστασης στην παραλία, κατατέθηκε μία αντιπρόταση ώστε το τμήμα στο οποίο είχαν γίνει εργασίες, να μείνει ως έχει και να χρησιμοποιηθεί ως πεζόδρομος!
Η βασική αιτία για αυτό είναι όπως προέκυψε στη συζήτηση, ότι η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της Πρέβεζας έχουν κινηθεί με βάση την αρχική μελέτη και ως εκ τούτου τα έργα που έγιναν ήταν αυτά που προβλέπονταν, προφανώς πληρώθηκαν λογαριασμοί στον ανάδοχο για αυτά και δεν είναι εφικτό – για υπηρεσιακούς λόγους – να επιστραφούν τα χρήματα και να εκτελεστούν άλλες εργασίες αποκατάστασης. Μάλιστα και σε τεχνικό – κατασκευαστικό επίπεδο διατυπώθηκαν επίσης ενστάσεις καθώς δεν υπάρχει καν μελέτη για την αποκατάσταση χωρίς να είναι σαφές εάν και πότε θα υπάρξει.
Διπλή εισήγηση
Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Περ. Αρχής στο περ. συμβούλιο το ίδιο ζήτημα, της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στο Μονολίθι στην αρχική του μορφή και της αλλαγής της χάραξης της Ποδηλατικής Διαδρομής τέθηκε τόσο από το Κοινό των Ηπειρωτών, όσο και από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Περισσότερο περιγραφική για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραλία ήταν η τοποθέτηση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας της κας Κριτσιμά που εξέφρασε την εκτίμηση πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση γιατί οι εργασίες, είχαν γίνει σε μεγάλο βάθος. «Έχουμε στην παραλία, ορύγματα από 80 εκατοστά μέχρι και 1,80μ. βάθος και σε πλάτος 4,5μ. ενώ έχουν μεταφερθεί ογκόλιθοι από 200 κιλά μέχρι 1,5 τόνο ο καθένας. Τα ορύγματα αυτά είναι σε ένα μήκος δύο χιλιομέτρων κι έχουν αλλοιώσει τη μορφή της παραλίας που ενέχει πλέον τον κίνδυνο να μετατραπεί σε καλαμιώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Το ιστορικό και η πρώτη αναιμική απάντηση
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου ήταν εκείνος που θέλησε να δώσει την απάντηση για τις ενέργειες που έχουν γίνει, επαναλαμβάνοντας το ιστορικό έναρξης της μελέτης και των εργασιών μετά την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής του όμως προκάλεσε αντιδράσεις κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από μερίδα των κατοίκων και από μέλη του περιφ. συμβουλίου και παρατάξεις. Πρόσθεσε ακόμη πως το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου, η υφιστάμενη εικόνα δεν είναι η τελική, αλλά από τη στιγμή που επιλέχθηκε η αλλαγή της χάραξης για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, έχει προκύψει ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την αποκατάσταση, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και κανείς δεν ξέρει ποιος θα την πληρώσει.
Το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης στη συνέχεια για να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή για τον καθαρισμό αποστραγγιστικών και άλλων αυλάκων στους οποίους λίμναζε το νερό και με τους οποίους καμία υπηρεσία δεν είχε ασχοληθεί, ούτε και οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν.
Αναφορικά με το μείζον όμως που είναι η αλλαγή της χάραξης, προσδιόρισε στο περίπου τη νέα χάραξη, ωστόσο εκεί που άφησε όλα τα ενδεχομένας ανοιχτά ακόμη και να μείνει ως έχει το τμήμα στο οποίο εκτελέστηκαν εργασίας, ήταν όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί επί της πιθανής αποκατάστασης.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην επιλογή της «σολομώντειας λύσης» για την εξέλιξη του έργου, επισημαίνοντας ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την εκπόνηση νέας μελέτης που θα επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών χωρίς περαιτέρω εμπόδια. Ωστόσο, επεσήμανε πως η μετατόπιση του έργου περιλαμβάνει δύσκολα στάδια και απαιτεί νέα πρόταση. «Το τμήμα από τον Μύτικα έως το Μονολίθι έχει γίνει πολύ ωραίο και εκτιμώ ότι αν βάλουμε μερικά παγκάκια ο δρόμος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεζόδρομος. Σε κάθε περίπτωση και επειδή τίποτε δεν έχει τελειώσει, θα ζητούσα από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή για να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες», κατέληξε.
Η αντιπολίτευση
Στην ανάγκη και της αλλαγής χάραξης, όσο και στην πλήρη αποκατάσταση των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο παραλιακό μέτωπο επέμειναν ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τους Γ. Στέφο, Στεφ. Ζούμπα, Γ. Πρέντζα και Σπ. Υφαντή να υπενθυμίζουν στην Περ. Αρχή και την ανακοίνωση – καταπέλτη του ΤΕΕ Ηπείρου που ζητά και αυτό την αποκατάσταση στην παραλία του Μονολιθίου. Στις παρεμβάσεις αυτές η απάντηση του κ. Καχριμάνη ήταν ότι δε μπορεί να δεσμευτεί για τίποτε, ενώ η επισήμανση του κ. Ιωάννου ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία και σε αυτό το θέμα να «χτίσουν πολιτικές καριέρες» προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση στην αίθουσα.
Το σκέφτονται για τα ασφαλιστικά
Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης για το θέμα, η κα Κριτσιμά, σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα εξέφρασε την απογοήτευση των μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη στάση και κυρίως τις απαντήσεις της Περ. Αρχής που δε δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση και επιπλέον κατηγόρησε τους πολίτες, ότι αντιδρούν επειδή έχουν προσωπικά πολιτικά κίνητρα και μελλοντικές επιδιώξεις.
«Λυπούμαστε πάρα πολύ για όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα και τα οποία κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζουν για την αποκατάσταση της παραλίας που έχει υποστεί μία τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή», σημείωσε, για να μην αποκλείσει καν το ενδεχόμενο να ασκηθούν τελικά προσφυγές στη Δικαιοσύνη από τους κατοίκους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ