Πέμπτη 21.11.2024
More

    Ποιες περιοχές στην Ήπειρο κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμυρικά φαινόμενα

    Αρκετές είναι οι περιοχές της Ηπείρου που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής, η πρώτη αναθεώρηση του οποίου παρουσιάστηκε σε ημερίδα που έγινε την Τετάρτη στο τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

    Η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που κινδυνεύουν είτε σοβαρά είτε λιγότερο σοβαρά και με μικρότερες πιθανότητες είναι ένα επιπλέον ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει ενόψει της κλιματικής αλλαγής τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις έχουν ανατεθεί μελέτες όπως στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Οι μελετητές που παρουσίασαν το Σχέδιο Διαχείρισης ανέφεραν ότι η Ήπειρος ως ένα γεωγραφικό διαμέρισμα με πλούσιο υδατικό δυναμικό, έχει μία σειρά από ζώνες πλημμύρας που καταλαμβάνουν μέχρι και το 10% της συνολικής της έκτασης.

    Στους χάρτες που περιλαμβάνονται στη μελέτη παρουσιάστηκαν οι περιοχές υψηλού κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων, οι περιοχές μέσου κινδύνου και εκείνες που ορίζονται ως χαμηλού κινδύνου.

    Στην πρώτη κατηγορία, των περιοχών υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές:

    Εντοπίζεται υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εντός της πόλης των Ιωαννίνων, νοτίως της πλατείας Μαβίλη.

    Επίσης εντοπίζεται υψηλός κίνδυνος σε τμήμα εκτάσεων στα ανατολικά του οικισμού Κατσικά και στα νότια του οικισμού Καστρίτσα.

    Υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα νοτιοανατολικά των εκβολών του Καλαμά καθώς και σε τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας στον βόρειο προβλήτα του λιμένα. Υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εκτιμάται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της  Άρτας.

    Υψηλός εκτιμάται ο πλημμυρικός κίνδυνος σε τμήματα των οικισμών Αγία Παρασκευή, Νεοχώρι και του συνοικισμού Λουτρότοπου στην πεδιάδα της Άρτας.

    Υψηλός κίνδυνος επίσης εκτιμάται σε τμήματα στα βορειοανατολικά του οικισμού Κυψέλη, στα βορειοδυτικά του Καναλακίου καθώς και στα νότια της συμβολής του ποταμού Αχέροντα με την Ε.Ο Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας.

    Τέλος, υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στον οικισμό Πλαταριάς Θεσπρωτίας από την υπερχείλιση του ρέματος Βουλίστρας.

    Περιοχές μέτριου και χαμηλού κινδύνου

    Μέτριος κίνδυνος πλημμύρας υπάρχει στο ύψος των οικισμών Κυψέλη, Κορώνη, Τσουκνίδα και Βαλανιδοράχη καθώς και στις εκβολές του Αχέροντα.

    Μέτριος κίνδυνος εκτιμάται στα ανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος καθώς και σε τμήματα ροής του ποταμού Καλαμά μεταξύ των οικισμών Άγιος Βλάσιος – Παραπόταμος και ανάντη και κατάντη του Κάστρου Σκάλα Ζωριάνου.

    Χαμηλός κίνδυνος εντοπίζεται στο ανάντη τμήμα της ροής του Λούρου μεταξύ των οικισμών Παναγιά και Κερασώνα, στα τμήματα συμβολής του Λούρου με την Ιόνια Οδό και την Εθνική Αντιρρίου – Ιωαννίνων καθώς και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις νότια του οικισμού Άγιος Σπυρίδωνας στις εκβολές του ποταμού.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ