Προτάσεις για την αποτελεσματική βελτίωση των συνθηκών υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ» καταθέτει και γραπτώς το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ
Προτάσεις για την ουσιαστική και αποτελεσματική βελτίωση των συνθηκών υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ», με βασικό στόχο τη δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα, καταθέτει και γραπτώς το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.
Η αποδοχή και υλοποίηση αυτών των προτάσεων, από την πλευρά της Πολιτείας, θα συμβάλλει, όπως αναφέρει, αφενός στη σωστή εξέλιξη και εφαρμογή των υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αφετέρου στην προστασία των Μηχανικών – μελών του ΤΕΕ/ΤΗ από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ρόλου τους, σημειώνοντας αναδεικνύοντας και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν για μία ακόμα φορά στη φάση κατάθεσης των αιτήσεων.
Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου Γιάννη Λυκοτραφίτη, επισημαίνεται αρχικά ότι «τo πολυαναμενόμενο και πολλά υποσχόμενο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ένταξης σε αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί την 11.12.2020 με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, εξελίσσεται σε ένα συνεχιζόμενο – και για όλες τις Περιφέρειες που ακολούθησαν – φιάσκο ολίγων λεπτών της ώρας».
Όπως τονίζεται:
«Στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνεχίζονται τα δύο βασικά λάθη του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ». Μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια για τους δικαιούχους του Προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν 63,1 εκατομμύρια ευρώ, αυτά εξαντλήθηκαν μόλις μέσα σε 23 λεπτά, διότι για τόσο χρόνο τελικά “ήταν ανοιχτή” η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα».
Τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στην πράξη καταλήγει να απέχει πόρρω από το σκοπό του, κυρίως εξαιτίας της δομής του σχεδιασμού του, αναφέρει πως:
«Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος, που θα προκηρυχθεί το έτος 2021, πρέπει να στηρίζεται σε ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια ένταξης σε αυτό και όχι στο αποτυχημένο σύστημα βάσει χρονικής προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των πόρων (first come/first served). Επίσης, επιβάλλεται ο οδηγός του προγράμματος να δημοσιοποιείται έγκαιρα, ώστε οι συνάδέλφοι μηχανικοί να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσουν κατάλληλα τους σχετικούς φακέλους.
Για τον παρόντα κύκλο θα ήταν σωστό και δίκαιο να γίνουν δεκτές ως επιλαχούσες οι υπόλοιπες προτάσεις που υποβλήθηκαν, πριν προκηρυχθεί ο επόμενος κύκλος».
Οι προτάσεις
Η Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου πέρα από την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με συγκεκριμένες διεκδικήσεις καταθέτει και μία σειρά από προτάσεις:
– Υψηλότερη χρηματοδότηση, ιδίως σε Περιφέρειες όπως η δική μας, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών.
– Κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα. Οι πόροι για το πρόγραμμα θα πρέπει να απορροφώνται λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως άλλωστε γίνεται με όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, και όχι με διαδικασίες στηριζόμενες στην ταχύτητα και στην τύχη.
– Υιοθέτηση της μεθοδολογίας ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων.
– Διαρκής ισχύς του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχής αξιολόγηση και ανατροφοδότησή του με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.
– Ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης προμετρήσεων.
– Διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του Προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών.
– Δημιουργία καταλόγου επιλαχόντων δικαιούχων για το παρόν πρόγραμμα, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.
– Ενίσχυση του ρόλου του Μηχανικού (συμβούλου, μελετητή, επιβλέποντα, ελεγκτή) και αύξηση των αμοιβών του.
«Τέλος, δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν επιθυμεί να ακούσει τις προτάσεις μας και να συνδιαμορφώσει το νέο πρόγραμμα μαζί με τον Τεχνικό κόσμο, θα πρέπει το ΤΕΕ να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει να υποστηρίζει την υλοποίησή το.», καταλήγει.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ