Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα ετοιμόρροπα κτίρια, οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες του Δήμου Ιωαννιτών
Για πολλοστή φορά, ένα κύμα κακοκαιρίας, που ήταν μεν έντονο σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανές, για την περιοχή, ανέδειξε την απόλυτη αναγκαιότητα της επίσπευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την κατεδάφιση πολλών ετοιμόρροπων κτιρίων εντός του αστικού ιστού και όχι μόνο.
Πέτρινοι τοίχοι κατά κύριο λόγο σε παλιές κατοικίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μεσοτοιχίες σε κατοικίες κατασκευής πριν από 60 χρόνια ή ακόμη και σε κοινόχρηστους χώρους, όπως στην λαϊκή της Αγίας Μαρίνας ή και στο Κάστρο κατέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.
Η κατάσταση με την επικινδυνότητα των παλιών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων έχει φτάσει στο απροχώρητο σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο στα Ιωάννινα, η ηπειρωτική πρωτεύουσα όμως παρουσιάζει μία μεγάλη ιδιαιτερότητα, που είναι ο μεγάλος αριθμός των παλιών οικοδομημάτων, που έχουν εγκαταλειφθεί κατά κύριο λόγο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και εντός του Κάστρου.
Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών και διαμαρτυριών πολιτών, για περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που έχουν αφεθεί στη φθοροποιό δύναμη του χρόνου, τμήματά του καταρρέουν σταδιακά, με ορατό τον κίνδυνο σε οποιαδήποτε στιγμή, να καταπέσουν ολοκληρωτικά, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ποιοι έχουν υποχρεώσεις και αρμοδιότητα
Ο δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Βασίλη Ζωγράφο, με βάση τις αρμοδιότητες για τους δήμους το μόνο που έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να πράξει, είναι να ενημερώσει τον ή τους ιδιοκτήτες, ώστε να λάβουν μέτρα για την προστασία των διερχομένων και σε περίπτωση που αυτοί είτε δε βρεθούν είτε αδιαφορήσουν, τότε μπορεί να παρέμβει, με το εργοτάξιο και να κάνει συγκεκριμένες εργασίες, χρεώνοντας το κόστος στους ιδιοκτήτες. Αυτό έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οικιών στο ιστορικό κέντρο, όπως στην οδό Κουντουριώτη και στις παρόδους αυτής και παλαιότερα στις οδούς Ζαλοκώστα, Ιερ. Γερβασίου, στην οδό Π. Μελά, ακόμη και εντός του Κάστρου στην οδό Στρατηγοπούλου.
Εκεί, ένα από τα παλαιότερα σπίτια του Κάστρου, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, κατέρρευσε σταδιακά, με τον δήμο Ιωαννιτών και τις τεχνικές του υπηρεσίες να έχουν τοποθετήσει μεταλλικά προστατευτικά και υποστηλώματα για να μετριαστεί η επικινδυνότητα για τους διερχόμενους.
Μόλις τις τελευταίες ημέρες εντός του Κάστρου κατέρρευσε ένας πέτρινος τοίχος παλαιάς κατοικίας μετά την έντονη βροχόπτωση, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημιές, κάτι όμως που εναπόκειται στην τύχη και που κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και ποιος θα είναι ο άτυχος…
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μόνο για την περιοχή εντός του Κάστρου εκκρεμούν δύο περιπτώσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, που έχουν επισημανθεί, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την κατεδάφισή τους.
Στη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας και στην οδό Ιατρίδου για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, κατέρρευσε τμήμα του πέτρινου τοίχου, με τις πέτρες να πέφτουν προς τη μεριά της λαϊκής αγοράς, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημιές.
Πιο εύκολες διαδικασίες στη θεωρία
Ο φονικός σεισμός του Οκτωβρίου του 2020 που άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δύο εφήβους που καταπλακώθηκαν από ένα τμήμα παλαιού κτιρίου, που υποχώρησε ξαφνικά άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση σε πανελλαδικό επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να απεμπλακούν από τις δαιδαλώδεις διαδρομές, που χάνονται στο χρόνο…
Έτσι, με κοινή πρωτοβουλία των υπ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, τον Μάρτιο του 2021, αναλήφθηκε πρωτοβουλία για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων, η οποία προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, που προβλέπει τη θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποτελούμενης από επτά μέλη. Αντικείμενο αυτής, είναι να
επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα των δύο υπουργείων και που εκτιμώνται. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα και είναι:
– προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών ή βρίσκονται
– κοντά σε μνημείο
– εντός αρχαιολογικού χώρου
– εντός ιστορικού τόπου,
– εντός τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους,
– εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου.
Όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, προβλέπεται ώστε η Ειδική Επιτροπή να προβαίνει σε αυτοψία και να συντάσσει έκθεση αυθημερόν.
Εντός τριών ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας θα συνεδριάζει η Ειδική Επιτροπή.
Εάν το κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του.
Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να αποφευχθεί η εξέταση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από πολλαπλές επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες, καθώς και η έκδοση αντιφατικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που δημιουργεί καθυστερήσεις, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.
Στην πράξη όμως, τουλάχιστον στην περιοχή των Ιωαννίνων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου, με τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικές διαδικασίες με νομικό περίβλημα, αφού όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες υπεισέρχονται και άλλες παράμετροι, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με την παραπάνω τροπολογία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»