Κρίσιμα για το λεκανοπέδιο η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου και η Τεχνόπολη
Με μία γενική, αλλά και επιμέρους αναφορές σε ζητήματα μείζονος σημασίας για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κα την ευρύτερη περιοχή, όπως όμως και για ένα ζήτημα παιδείας, ο Στ. Καλογιάννης σε κάτι που συνηθίζει διαχρονικά, ως βουλευτής, έκανε έναν δημόσιο απολογισμό εξαμήνου της δραστηριότητάς του, εντός και εκτός Βουλής.
Με την πανδημία να έχει επιστρέψει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ως προς το δεύτερο κύμα της, την οικονομία να κλυδωνίζεται και τις επιπτώσεις να μην είναι καν ορατές στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, ο κ. Καλογιάννης, τόνισε, ότι για την κυβέρνηση προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι η «απόλυτη προτεραιότητα», αλλά από την άλλη, η συνθήκη αυτή έχει εντείνει τις καθυστερήσεις σε ζητήματα που έρχονται από το παρελθόν.
Από τις αναφορές του κ. Καλογιάννη, δεν έλειψαν οι αιχμές, με ένταση μάλιστα προς τη δημοτική αρχή με αφορμή την αδράνεια την οποία της καταλόγισε στο ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού.
Η πρώτη αναφορά πάντως έγινε για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα, με τον κ. Καλογιάννη να τονίζει πως η πανδημία δημιούργησε τελείως διαφορετικά δεδομένα και όπως έγινε σε όλες τις χώρες, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης πήγαν προς τα πίσω.
«Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, η συνεχής προκλητικότητα της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό ζήτημα, έχουν επιβαρύνει τα δεδομένα. Όμως η κυβέρνηση δείχνει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλογιάννης.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός
Η αναφορά του κ. Καλογιάννη στο ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού, είχε επίκεντρο και την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά και τους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα μάλιστα τον δήμο Ιωαννιτών.
Ο κ. Καλογιάννης επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιλογή του υπουργείου να παραπέμψει τα Ρυθμιστικά Σχέδια, όπως του λεκανοπεδίου, στη διαδικασία των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.
«Ο δήμος Ιωαννιτών έπρεπε να αναθεωρήσει τα ΓΠΣ των πρώην «καποδιστριακών» δήμων που εκκρεμούν από το 2009. Με αυτό τον τρόπο θα είχαμε ταυτόχρονα έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και όλων των ΓΠΣ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Αντιθέτως, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια «μετατράπηκαν», απλώς, σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και αναμένουμε τις νέες προδιαγραφές. Επιμένω στην πρότασή μου γιατί, πολύ απλά δε γίνεται το 2020 να συζητάμε για προβλήματα που χρονίζουν, σε κοινότητες που απέχουν 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε.
Βελισσάριο – Τεχνόπολη
Ακρογωνιαίοι λίθοι για την προσπάθεια αναπτυξιακής προοπτικής του λεκανοπεδίου σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, είναι η παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών και η χωροθέτηση της Τεχνόπολης, όπως προβλέπεται στο Ρυθμιστικό και στο ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ηπείρου.
«Αυτές οι δύο παρεμβάσεις από μόνες τους μπορούν να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα ολόκληρου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στον οικονομικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό τομέα».
Λύση στην υδροδότηση με μεταφορά νερού
Τα σοβαρά προβλήματα της λίμνης Παμβώτιδας σε συνδυασμό με τα προβλήματα υδροδότησης του λεκανοπεδίου αλλά και άλλων περιοχών, όπως της Κόνιτσας βρέθηκαν στο επίκεντρο μίας ακόμη αναφοράς του κ. Καλογιάννη, που επανέφερε την πρότασή του, για τη μεταφορά νερού από τη λεκάνη απορροής του Αώου είτε δηλαδή από τον Αώο είτε από τον Αμάραντο στο λεκανοπέδιο.
Επαναφορά της Γεωμετρίας
Αφού χαρακτήρισε ανεξήγητη την υποβάθμιση της διδασκαλίας της Γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην απάντηση που έλαβε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο οποίο απευθύνθηκε με επιστολή του, ζητώντας να επιστρέψει στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών.
«Επανέφερα το θέμα της Γεωμετρίας στην υπουργό Παιδείας και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του οποίου η απάντηση είναι απογοητευτική. Πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2020, σύμφωνα με τα οποία μαθητές εισάγονται σε Σχολές Μαθηματικών και Μηχανικών Πληροφορικής με μόλις 3.200 μόρια βάσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα
Στο αρχικό σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στον απολογισμό της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας και με την ιδιότητα του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ίδιος έχει καταθέσει 49 ερωτήσεις και αναφορές για διάφορα θέματα, τοπικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, ενώ έκανε συνοπτική αναφορά στη συνεργασία με υπουργούς, φορείς και εκπροσώπους φορέων για θέματα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, καθώς επίσης και σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ