Πέμπτη 28.03.2024
More

    Προχωρά η ανάπτυξη μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων

    Ημερίδα στα Ιωάννινα από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    Το υφιστάμενο πλαίσιο των ερευνητικών υποδομών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι στρατηγικοί στόχοι και η διασύνδεση του κόμβου της Ερευνητικής Υποδομής της Foodbiomes του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον επιχειρηματικό κόσμο και με διεθνείς ερευνητικές υποδομές βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου, στα Ιωάννινα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα ερευνητικά αποτελέσματα των κοινών συνεργατικών δράσεων των φορέων και έγινε ο προγραμματισμός της ερευνητικής δραστηριότητας της επόμενης περιόδου.

    Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

    H ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Υποδομή Εφαρμογών Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων-FOODBIOMES» (MIS 5047291) που εντάσσεται στη Δράση «Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκαν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «Foodbiomes».

    Η Υποδομή «Foodbiomes» αποτελεί μία από τις κύριες ερευνητικές υποδομές της χώρας στον τομέα της Αγροδιατροφής, ενός τομέα που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Eθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και κύριο πυλώνα για τον Εθνικό, τον Ευρωπαϊκό, αλλά και τον διεθνή χώρο έρευνας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική λειτουργία του τριγώνου της γνώσης «Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία».

    Αντικείμενο της «Foodbiomes» αποτελεί η ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών του μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων για την ενίσχυση της λειτουργικής τους δράσης και την παραγωγή νέων προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τροφίμων, τη βελτίωση παραδοσιακών τεχνικών παραγωγής και μεταποίησης και την παραγωγή νέας γνώσης για την επίδραση νέων καινοτόμων συστατικών στο μικροβίωμα και εν τέλει στην υγεία του ανθρώπου.

    Στην ημερίδα συμμετείχαν μέλη (μέλη ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π, μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές) των τεσσάρων ερευνητικών κόμβων που αποτελούν τον κορμό της υποδομής.

    Συγκεκριμένα συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ανδρέας Τζάκος, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ιωάννης Κουρκουτάς (Επιστημονικά Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου) η Καθηγήτρια κ. Μαριρένα Γρηγορίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γιώργος Σκάβδης και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Πέτρος Κολοβός, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Κοψαχείλης και η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Κατερίνα Παπαδάκη, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο Επίκουρος Καθηγητής Αντώνιος Κουτελιδάκης και ο κ. Παναγιώτης Πανάς από την εταιρεία Συμβούλων «Κύκλος Ποιότητας».

    Τέλος, την ημερίδα στήριξαν τόσο με την παρουσίαση τους όσο και με ομιλίες από εκπρόσωπους τους οι εταιρείες Aenorasis S.A., ΒΙΚΟΣ Α.Ε., Bio-Chem, Comitech s.a., DOTSOFT Α.Ε., HELLAMCO A.E., Help Pharmaceuticals, Τυροκομείο Ζαγόρι και η ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ