Μπορεί οι οριστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ από τον Όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη να προσδιορίζονται για τις αρχές Φθινοπώρου, ωστόσο οι νέοι ιδιοκτήτες – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά – έχουν ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό τους για το τελευταίο τους απόκτημα. Τον διακαή πόθο ετών της οικογένειας άλλωστε όπως είχε εκμυστηρευτεί μιλώντας στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τη ΔΩΔΩΝΗ ο Δημ. (Τάκης) Σαράντης που με τον αδελφό του Μιχάλη και τα παιδιά τους πλέον, έχουν δημιουργήσει τον μεγαλύτερο όμιλο γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα, αλλά με εξαιρετική δυναμική και σε άλλα προϊόντα εκτός της γαλακτοκομίας και τυροκομίας.
Η Τυροκομία Αδελφών Σαράντη (ΤΥΡΑΣ) γιόρτασε την Τρίτη το βράδυ στα Τρίκαλα, τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη έδωσε την ευκαιρία στον υπογράφοντα και στο epirusonline που προσκλήθηκε σε αυτήν, να διαπιστώσει το πάθος και την αγάπη της οικογένειας για τον κλάδο και την ενίσχυσή του, αλλά ειδικότερα κάποια από τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ και της ζώνης γάλακτος στην Ήπειρο.
Είναι αξιοσημείωτο βέβαια το ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης και των ομιλιών από τους αδελφούς Σαράντη και τα στελέχη του Ομίλου δεν ακούστηκε ούτε μία φορά η λέξη «ΔΩΔΩΝΗ» καθώς αυτό επιβάλλει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά.
Στα «πηγαδάκια» όμως που έγιναν αμέσως μετά την εκδήλωση οι συζητήσεις για τη ΔΩΔΩΝΗ βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο με την οικογένεια Σαράντη να δίνει το στίγμα κάποιων βασικών επιδιώξεων για την επόμενη ημέρα στη Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία, με τη συμφωνία βέβαια και ημών, να μην δημοσιευτεί τίποτε από αυτά, μέχρι να το κάνουν οι ίδιοι στο χρόνο που θα τον επιλέξουν.
Μία σεμνή γιορτή με «οικογενειακό» χαρακτήρα
Η εκδήλωση της Τρίτης στην πόλη των Τρικάλων είχε πολλές αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ομίλου που το 2024 όπως αναφέρθηκε, έφτασε τον τζίρο στο επίπεδο ρεκόρ των 650 εκ. ευρώ.
Η τυροκομία των αδελφών Σαράντη ήταν και παραμένει η βασική επαγγελματική δραστηριότητα του ομίλου που όμως έχει μπει δυναμικά και σε άλλους κλάδους όπως είναι τα αναψυκτικά, τα φυτικά αφεψήματα, τα παγωτά (εξαγορά της ιστορικής ΑΓΝΟ) και το ανθρακούχο νερό. Η ΤΥΡΑΣ, που αποτέλεσε το πρώτο οικογενειακό τυροκομείο, απέκτησε εταιρική υπόσταση στις 10 Ιουνίου 1985, ενώ το προσωπικό του συνέθεταν η τετραμελής, τότε, οικογένεια Σαράντη και ένας εργαζόμενος.
Στην πορεία των 40 χρόνων, που είναι γεμάτη από δύσβατες διαδρομές αλλά και ιστορίες δημιουργίας, αναφέρθηκαν τόσο οι ιδρυτές Τάκης και Μιχάλης Σαράντης αντίστοιχα, όσο και οι εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς Στέλιος Δ. Σαράντης (Πρόεδρος Δ.Σ.) και Στέλιος Μ. Σαράντης (Διευθύνων Σύμβουλος).
Ανακοινώθηκε επίσης μια σειρά σημαντικών χορηγιών οι οποίες καλύπτουν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μέσω των δήμων Τρικάλων και Πύλης, του νοσοκομείου της πόλης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της περιοχής.
Στην εκδήλωση, που συνοδεύτηκε με δεξίωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, επιχειρηματίες, φίλοι της εταιρείας, αλλά και δημοσιογράφοι από τοπικά και Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ