Οι διεθνείς πτήσεις και το τουριστικό ενδιαφέρον, η γραμμή Ιωάννινα-Ηράκλειο, αλλά και η λειτουργία Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών
Με αργά, αλλά σταθερά βήματα προχωρά και υλοποιείται σταδιακά ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του Διεθνούς Αεροδρομίου Ιωαννίνων που ήδη τα τελευταία χρόνια από το 2017 και εντεύθεν προσελκύει πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, αλλά και τακτικές πτήσεις όπως γίνεται πλέον από το Ισραήλ με την εταιρεία Aegean.
Οι πτήσεις από το Ισραήλ, τόσο της Aegean όσο και οι πτήσεις τσάρτερ παρουσιάζουν ικανοποιητικές πληρότητες, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για νέες πτήσεις που χρειάζονται έναν εύλογο χρόνο για να καθιερωθούν στη συνείδηση του επιβατικού κοινού.
Ο αμέσως επόμενος στόχος για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι η ολοκλήρωση, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, των διαδικασιών για την άγονη γραμμή Ιωάννινα – Ηράκλειο, καθώς μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι προσφορές στο πλαίσιο του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού που θα αναδείξει και τον ανάδοχο για τη συγκεκριμένη γραμμή.
Επίσης όμως εντός του Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με την Κάτω Ιταλία, με μία πτήση που παρουσιάζει ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο αλλά μένει να φανεί εάν θα παρουσιάσει και επιβατικό ενδιαφέρον.
Το στοίχημα της Γερμανίας
Για τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, αλλά και της εργασίας με το ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που ήδη έχουν εγκατασταθεί στην πόλη και εκείνων που πρόκειται να κάνουν το ίδιο στη συνέχεια, η βασική προτεραιότητα ήταν και παραμένει η αεροπορική σύνδεση με τη Γερμανία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται πως για διάφορους λόγους έχει «στοχοποιηθεί» το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ως το πλέον ελκυστικό της Γερμανίας με το οποίο μπορεί να υπάρξει αεροπορική σύνδεση με τα Ιωάννινα. Ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πτήσεις από άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο, χώρες. Υπάρχει επίσης και η παράμετρος της Ηπειρωτικής αποδημίας στη Γερμανία, με έναν πληθυσμό δεκάδων χιλιάδων Ηπειρωτών, ένα ποσοστό του οποίου δυνητικά μπορεί να θεωρηθεί ως χρήστης της αεροπορικής σύνδεσης με τα Ιωάννινα.
Και τουριστικό ενδιαφέρον
Για τη Γερμανία αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει εκφραστεί και τουριστικό ενδιαφέρον από την εταιρεία Apollo που «έβαλε στον χάρτη» των αεροπορικών συνδέσεων με τις Σκανδιναβικές χώρες τα Ιωάννινα, ώστε να πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ με επισκέπτες από τη Γερμανία, όπως και την Ολλανδία, που θα προσγειώνονται στα Ιωάννινα με βασικούς προορισμούς τα ηπειρωτικά παράλια, αλλά και τον ορεινό όγκο της περιοχής. Η Apollo είναι ο τουριστικός κολοσσός που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς έβαλε τα Ιωάννινα στο χάρτη των πτήσεων τσάρτερ από τη Σκανδιναβία και φέτος το καλοκαίρι ήδη από τον Μάιο πραγματοποιούνται πτήσεις από τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, την Κοπεγχάγη και το Μπιλούντ.
Ανοίγουν τα duty free
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες και οι διαδικασίες για τη λειτουργία εντός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων του Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών (duty free). Σύμφωνα με τις πλέον ασφαλείς εκτιμήσεις το κατάστημα που αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες των τακτικών γραμμών αλλά και των πτήσεων τσάρτερ, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ