Παρασκευή 22.11.2024
More

    Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας

    Με κεντρικό σύνθημα «να αποφύγουμε τη νόσο και όχι το νοσοκομείο» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενισχύει την προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

    Κομβική παράμετρος στην προσπάθεια αυτή είναι η ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Υγείας με το υπ. Υγείας να κινείται προς δύο βασικές κατευθύνσεις. Αφενός στην ενίσχυση του ρόλου τους που θα προέλθει μέσα από την ενίσχυση με βασικές ειδικότητες του ιατρικού προσωπικού και δευτερευόντως με την βελτίωση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού.

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας στη χώρα όπως ανέφερε από τα Γιάννενα, η αναπλ. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει ως βασική του στόχευση την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις ιατρών που θα ολοκληρωθούν εντός του 2025.

    Η κα Αγαπηδάκη τόνισε σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα πως η προσέγγιση του υπ. Υγείας γίνεται με επιστημονικό τρόπο και στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες που απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας, ώστε να επιτευχθεί ένας μακροπρόθεσμος στόχος που σχετίζεται και με άλλες παρεμβάσεις του υπουργείου.

    «Αυτό που θέλουμε, είναι να κερδίσουμε χρόνια ζωής με στόχο να αποφύγουμε τη νόσο όμως και όχι το νοσοκομείο. Είναι το πρώτο οργανωμένο σχέδιο ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας στη χώρα και βασίζεται σε τρεις άξονες. Την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό όπου στοχεύουμε σε 2.000 προσλήψεις το επόμενο διάστημα με προτεραιότητα στις ιατρικές ειδικότητες πρώτης γραμμής, δηλαδή τους γενικούς ιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους. Ενισχύουμε τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και βελτιώνουμε τις υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με ένα ποσό 45 εκ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, ανακαινίζουμε και βελτιώνουμε τις υποδομές 150 Κέντρων Υγείας στη χώρα και δημιουργούμε 312 Ιατρεία Χρονίων Νοσημάτων στα Κέντρα Υγείας», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές πρόληψης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια. «Το πρόγραμμα “Προλαμβάνω” με την αποστολή των SMS στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ελπιδοφόρο και ενισχυτικό στην κατεύθυνση της πρόληψης της δημόσιας υγείας. Μετά την ψηφιακή μαστογραφία και τις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο τέλος του μήνα θα σταλούν 5,5 εκ. μηνύματα για προληπτικές εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων που απευθύνονται όπως και οι προηγούμενες σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι», σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ