Σάββατο 18.01.2025
More

    Πρόγραμμα παρακολούθησης και συντήρησης για τις γέφυρες

    Αναλαμβάνει το ΤΕΕ σε όλη τη χώρα

    Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ευθύνη ως φορέας υλοποίησης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Έξυπνες Γέφυρες», του υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

    Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους, μέσω της καταγραφής, της παρακολούθησης και της συντήρησης ή των εργασιών αποκατάστασης, όπου απαιτούνται, σε όλες τις οδικές γέφυρες.

    Η συντήρηση των γεφυρών έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή της Ηπείρου, όπου λόγω παλαιότητας και εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κάποιες από αυτές κατέρρευσαν, ενώ άλλες υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

    Με το νέο σύστημα θα μπορεί να πραγματοποιείται μέτρηση φορτίου, ενώ αισθητήρες ή οπτικές ίνες θα μετρούν τη μετατόπισή τους σε πραγματικό χρόνο.

    Οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ειδικούς αλγόριθμους με σκοπό την αξιολόγηση της δομικής ευπάθειας των γεφυρών.

    Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μέχρι το τέλος του 2025 και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να λειτουργεί το νέο σύστημα.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάννης Τσίγκρος, είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη και ευαίσθητη λόγω του αντικειμένου της διαδικασία, που θα δώσει καταρχάς πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι οδικές γέφυρες της χώρας, όχι μόνον αυτές που έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρόνο χρήσης, αλλά και οι πιο σύγχρονες, που ενδέχεται να παρουσιάζουν κάποια μικρά προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν σε εύλογο χρόνο, θα γίνουν μεγαλύτερα και επί της ουσίας θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν ή θα απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά.

    «Ανεβάζει στροφές» το ΤΕΕ

    Παράλληλα το παράρτημα Ηπείρου του ΤΕΕ, υλοποιώντας σχετική απόφαση της κεντρικής διοίκησης αναλαμβάνει μία σειρά πρωτοβουλιών και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι η εκπόνηση των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθώς επίσης και για την καταγραφή των κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας. «Είναι μία πρόταση για την καταγραφή των κτιρίων της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε όλη τη χώρα και θα συσταθεί μία Ομάδα Εργασίας, που θα αναλάβει την καταγραφή των διατηρητέων είτε είναι με ΦΕΚ είτε όχι. Το επόμενο βήμα της καταγραφής είναι να προταθούν νέες χρήσεις για την αξιοποίηση των κτιρίων, κάτι που έχει αποδειχθεί, εξαιρετικά χρήσιμο για τη διατήρησή τους», ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ