Ένα σημαντικό εύρημα για το λεκανοπέδιο βρέθηκε κοντά στη σύνδεση της οδού Νιάρχου με την Περιφερειακή Οδό
Κατά την υλοποίηση του έργου «Οδός Σταύρου Νιάρχου» αποκαλύφθηκε προϊστορικό στρώμα κατοίκησης κοντά στη σύνδεσή της οδού με την Περιφερειακή Οδό.
Συγκεκριμένα, ήρθαν στο φως λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης που χρονολογούνται στην Εποχή Χαλκού (2000-1100 π.Χ.), τα οποία περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία, χειροποίητα, άβαφα λεπτότοιχα και χονδρότοιχα αγγεία, ορισμένα από τα οποία διακοσμούνται με εμπίεστα ή πλαστικά μοτίβα (“κομβία”, “δισκία”).
Πρόκειται για ένα ανασκαφικό σύνολο το οποίο μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την κατοίκηση στις παραλίμνιες εκτάσεις του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αντίστοιχες αρχαιολογικές μαρτυρίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, και για τον λόγο αυτό η αποκάλυψη και η μελέτη του συγκεκριμένου συνόλου θα συμπληρώσει την αποσπασματική εικόνα που έχουμε για την οικιστική οργάνωση στην ενδοχώρα της Ηπείρου κατά τους ύστερους προϊστορικούς χρόνους.
Η ανασκαφική έρευνα διενεργείται υπό την επίβλεψη της κ. Παρασκευή Γιούνη, Τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων και από την κ. Αγγελική Πανάτση, αρχαιολόγο του τμήματος Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Υποέργου 6 «Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες» του έργου «Οδός Σταύρου Νιάρχου», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».