Με την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων να γίνεται κατ’ άρθρο κάτι που σημαίνει μία πολύωρη διαδικασία για να εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα, η συζήτηση για τις τυχόν επιπτώσεις της παρέμβασης αυτής του Κράτους για τα δημόσια πανεπιστήμια έχει φουντώσει.
Το φοιτητικό κίνημα έχει μπει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία εκφράζοντας από την πρώτη στιγμή ανοιχτά τις αντιρρήσεις του και επιχειρηματολογώντας σχετικά, ενώ τις σοβαρές επιφυλάξεις για το μέλλον των δημόσιων πανεπιστημίων εκφράζει και η Σύνοδος των πρυτάνεων της χώρας.
Όσο περισσότερο προχωρά αυτή η συζήτηση όμως, τόσες περισσότερες παράμετροι έρχονται στο προσκήνιο και μία από αυτές είναι και η άνιση μεταχείριση μεταξύ μη κρατικών και δημόσιων πανεπιστημίων, με τις συνθήκες να ευνοούν αναμφίβολα τα πρώτα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Καθηγητής Σπυρ. Κονιτσιώτης ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν δημόσια πως τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, από θέση αρχής μάλιστα και επειδή δεν πρόκειται για κάτι παράνομο αλλά και επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων των συναδέλφων του που όπως λέει, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην πορεία όμως, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, και ο ίδιος και οι συνάδελφοί του Καθηγητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ευρύτερα διαπίστωσαν πως αυτό που προωθεί η Κυβέρνηση θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη λειτουργία των επαρχιακών πανεπιστημίων. «Το δέλεαρ για έναν συνάδελφο να εργαστεί στην Αθήνα, σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με καλύτερες αμοιβές, σε καλύτερες συνθήκες και με την παράλληλη δυνατότητα να εργαστεί και σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, θα οδηγήσει αναμφίβολα στην αποψίλωση του επιστημονικού προσωπικού των δημόσιων πανεπιστημίων. Δημιουργούνται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού ενώ με το νομοσχέδιο δίνονται δυνατότητες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν παρέχονται σήμερα στα δημόσια που είναι “στραγγαλισμένα” από την ασφυκτική γραφειοκρατία του υπ. Παιδείας. Έτσι, τα ήδη οξυμένα προβλήματα των επαρχιακών πανεπιστημίων, θα γιγαντωθούν» ανέφερε αρχικά ο κ. Κονιτσιώτης.
Ο κίνδυνος για την Ιατρική Σχολή
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως θα το αντιμετωπίσουν οι σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι οι Ιατρικές.
«Φαίνεται ήδη ότι από τις πρώτες Σχολές που θα συσταθούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι οι Ιατρικές. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις προς όφελος των δημόσιων πανεπιστημίων, ο ανταγωνισμός θα είναι άνισος καθώς θα προστεθεί στην ήδη υποστελέχωση και την έλλειψη πόρων. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών έχει σήμερα 700 μέλη ΔΕΠ, ενώ η Ιατρική των Ιωαννίνων 130. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των φοιτητών δεν είναι πολύ διαφορετικός. Θα έπρεπε λοιπόν πρώτα να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε να είναι δυνατό και μετά να ξεκινήσει όλη αυτή η συζήτηση. Δεν είμαστε αρνητικοί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια από θέση αρχής, αλλά δε μπορούμε να αποδεχθούμε τη θέσπιση όρων που οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό», κατέληξε ο κ. Κονιτσιώτης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ