Τι απαντά ο πρύτανης Τριαν. Αλμπάνης για την πρωτοφανή προτροπή καθηγητών στους φοιτητές να ντυθούν κατάλληλα για τις πολικές συνθήκες διενέργειας των εξετάσεων
Για τη διενέργεια εξετάσεων στο πλαίσιο της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου σε «πολικές συνθήκες» προειδοποιούν τους φοιτητές, οι διδάσκοντες του μαθήματος της Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφού δε λειτουργεί η θέρμανση και έτσι συστήνουν σε αυτούς να προσέλθουν «κατάλληλα ενδεδυμένοι, για κάθε ενδεχόμενο».
Η ανακοίνωση αυτή των διδασκόντων του μαθήματος της Οργανικής Χημείας II, έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων, ωστόσο η πρυτανεία του Ιδρύματος, όπως ανέφερε ο πρύτανης Τριαντ. Αλμπάνης μιλώντας στο ITV, δεν ενημερώθηκε από το Τμήμα Χημείας, αλλά από το δημοσίευμα του epirusonline, το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως ανέφερε ωστόσο ο κ. Αλμπάνης εκτός από το γενικότερο πρόβλημα στο πανεπιστήμιο με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαπιστώθηκε τεχνική βλάβη στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χημείας και έχει επιληφθεί η Τεχνική Υπηρεσία. Για τη διενέργεια των εξετάσεων, δόθηκε η δυνατότητα με τροποποίηση του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, να χρησιμοποιείται ένα από τα άλλα τρία αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών, στα οποία η θέρμανση λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
«Η αλήθεια είναι, ότι η πρόεδρος του Τμήματος ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το δημοσίευμα και η Πρυτανεία το πρωί της Τρίτης και άμεσα αναζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις, με τροποποίηση του προγράμματος των εξετάσεων, ώστε να χρησιμοποιούνται τα άλλα τρία αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαρκές πρόβλημα
Ανεξάρτητα πάντως από το τεχνικό ζήτημα στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο του Τμήματος Χημείας, το πρόβλημα με τη θέρμανση είναι και υπαρκτό και εξαιρετικά σοβαρό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απόρροια πολλών παραμέτρων και όχι μόνο των τεχνικών προβλημάτων, που προκύπτουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ένα κάνει με το ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεκινήσει πριν από 12 μήνες, αλλά δεν έχει ακόμη ανάδοχο!
Όπως εξήγησε ο κ. Αλμπάνης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση του διαγωνισμού, κάτι που έγινε και το 2021, όταν το αίτημα υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο και η έγκριση δόθηκε τον Σεπτέμβριο.
Επίσης όμως δημιουργείται ζήτημα και λόγω των προσφυγών που έχουν ασκήσει οι δύο υποψήφιοι ανάδοχοι του διαγωνισμού, με το Πανεπιστήμιο να υποχρεούται όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης να προχωρά κάθε μήνα σε προμήθειες μικρών ποσοτήτων πετρελαίου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες πρωτίστως για τους διαμένοντες στις Εστίες και στη συνέχεια για τις αίθουσες και τα εργαστήρια.
Προσφυγή στον Εισαγγελέα
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει συγκεντρώσει τα τιμολόγια προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης από 21 από τα 24 ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας για το 2019 και το 2021 αντίστοιχα, τα οποία αποστέλλει στο υπ. Παιδείας, ώστε να διαπιστώσει, ότι το πραγματικό κόστος της θέρμανσης είναι τριπλάσιο από αυτό που προϋπολογίζει το υπουργείο και κατανέμει αντίστοιχα τους πόρους.
Παράλληλα όμως, σε επίπεδο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Αλμπάνης τόνισε, πως η διοίκηση του Ιδρύματος προτίθεται να προσφύγει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, γιατί η διαδικασία του διαγωνισμού προμήθειας οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο, αφού δεν προκύπτει έγκαιρα ανάδοχος.
«Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα και δεν έχουμε ανάδοχο, όμως η κατάσταση αυτή δημιουργεί υποψίες, ότι κάτι περίεργο συμβαίνει γιατί έχουμε την αίσθηση, ότι και το Πανεπιστήμιο οδηγείται σε αδιέξοδο και δεν καταφέρνουμε να προμηθευτούμε πετρέλαιο σε καλή τιμή», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα
Στην διαμορφωθείσα κατάσταση ρόλο παίζει και η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη διά ζώσης διενέργεια των εξετάσεων, σε αίθουσες με το μέγιστο της χωρητικότητας, οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα είχαμε απεριόριστη άνεση να λειτουργούμε τη θέρμανση όλες τις ώρες και ημέρες, στις αίθουσες με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους φοιτητές», πρόσθεσε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ